.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 12.mar.2025 16:38:59

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: [A6 C5 1.8T] Szarpnięcia w tiptronicu przebieg 185tyś.
PostNapisane: 04.maja.2007 18:31:37 
Użytkownik

witam, od 3 m-cy jestem posiadaczem tegoż cudnego autka. ale mam problem od kilku tygodni pojawiły się szarpnięcia w skrzyni biegów - przy ruszaniu, z pozycji postoju na pozycję D lub R. nie za bardzo wiem o co chodzi. bardzo proszę Was o pomoc, co to może być? słyszałem że wymiana oleju i filtra w skrzyni rozwiąże problem, czy to prawda? druga sprawa ostatnio na własne ryzyko mechanik umył mi silnik w aucie, a teraz mam problem z prędkościomierzem ( skacze wskaźnik ) a przy okazji błędnie odczytuje stan paliwa ( skacze wskaźnik ). gdzie szukać przyczyny? chciałbym dodać że nie znam się zbyt dobrze na samochodach. pozdrawiam i bardzo proszę o pomoc :(

Tytuł:
PostNapisane: 24.lip.2007 21:14:15 
Użytkownik

Witam! jeśli temat jeszcze aktualny to proponuje ci wymiane oleju.Po takiej wymianie dużo już widać i można conieco powiedzieć o sprawności skrzyni.Po spuszczeniu oleju zdejmuje się dolną pokrywe/miske skrzyni gdzie jest magnes odpowiedzialny za sciaganie opiłków metalowych tam widać ile jest już tych opiłków i czy nagromadził się tzw. "szlam".Po tym można conieco powiedziec o stanie w jakim znajduje się skrzynia.Czasem po wymianie oleju szarpanie ustępuje i jakby ręką odjął i potem długo długo nic.Ale czasem wymiana oleju nie pomaga wtedy trzeba się zainteresować dogłębnie stanem skrzynki i sprawdzic sprzęgło hydrokinetyczne w jakim jest stanie.W moim przypadku samochód nie chciał niekiedy ruszyć jak olej był zimny.A podczas wymiany okazało się że po pierwsze oleju byłoo wiele za mało a po drugie nie wiadomo jaki to był olej.Jacyś kowale czy partacze wzięli się za wymiane wczesniej... :| No ale po zalaniu nowej oliwy wczesniejsze objawy ustąpiły.Olej tylko ATF specjalny do tego typu skrzyń.1 ltr. ~65zł. wchodzi jakies 6,5ltr. + filtry.

Tytuł:
PostNapisane: 27.lip.2007 23:10:54 
Użytkownik

ja wczoraj wymieniałem w Nadarzynie i tak olej nie wyglądał jak olej, jakaś taka ciemno-szara breja, opiłków na magnesach było niewiele, tak jak i szlamu. Kosztowało mnie to koło 1k, 8,5l oleju filtr i uszczelka plus wymiana i vagowanie. Autko jak w podpisie przebieg 200k, olej nigdy nie wymieniany :( Gość mnie pocieszył że mam dobry egzemplarz i jak będę dbał to jeszcze długo się nim nacieszę . PZDRW

Tytuł:
PostNapisane: 28.lip.2007 09:14:26 
Użytkownik

Galaxy napisał(a):
ja wczoraj wymieniałem w Nadarzynie i tak olej nie wyglądał jak olej, jakaś taka ciemno-szara breja, opiłków na magnesach było niewiele, tak jak i szlamu. Kosztowało mnie to koło 1k, 8,5l oleju filtr i uszczelka plus wymiana i vagowanie. Autko jak w podpisie przebieg 200k, olej nigdy nie wymieniany :( Gość mnie pocieszył że mam dobry egzemplarz i jak będę dbał to jeszcze długo się nim nacieszę . PZDRW

A mozesz powiedzieć jak skrzynia zachowuje sie po wymianie oleju? czy odczuwasz duża różnicę? np. w przełożeniach. Jakie spostrzeżenia na plus po wymianie ?.

Tytuł:
PostNapisane: 29.lip.2007 08:05:22 
Użytkownik

raczej na plus, a może to sama sugestia że ciszej i lepiej skrzynia pracuje bo nowy olej jest, albo mam dobry egzemplarz skrzyni i wymiana oleju widocznych efektów nie dała bo przed wymiana chodziła tak jak powinna. Ale zostaje ta świadomość że skrzyneczka ma nowy olej i nie muszę się o nią teraz za bardzo martwić :)

Strefa czasowa: UTC + 1