.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 03.lut.2025 09:12:49

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: {A6-C4 2,5 tdi AEL) auto żle zapala
PostNapisane: 14.lip.2007 21:32:05 
Użytkownik

Witam.Mam problem z odpalaniem auto na zimno i ciepło,a mianowicie.Odpalając ałto rano muśzę zakręcić z 3 razy zanim zaskoczy zaraz potem komputer sygnalizuje awarie czerwona lampka błyśnie kilka razy i jest ok, obroty silnika falują miedzy 800-1200, tak jest jakieś dwie minuty, a w miedzy czasie i pracy na wolnych obrotach zapala się lampka świec żarowych(świece sprawne),mała przegazówka do około 2500 obr i lampka gaśnie.Pożniej wszystko działa prawidłowo.Gdy auto jes rozgzane po trasie postoji z godzinę i dłużej odpala odrazu ,ale mam uczucie jakby rozpędzał się na rozruszniku niema poprostu tego pyk. Byłem już z nim w serwisie boscha na sprawdzeniu tych spraw związanych z zapłonem bo auto dodatkowo kopciło na czarno,pogrzebali,pogrzebali i zaślepili EGR poco to nie wiem jest sprawny auto faktycznie mniej kopciło,ale problem z odpalaniem pozostał.Po dwóch dniach auto straciło moc okazało się że nie dokrencili rolki na pinającej na pompie ,napiołem pasek ,ale auto pozostało dalej tempe i nastepnego dnia rano zaczoł się problem z opisaną wyżej lampką świec żarowych.Pojechałem do drugiego serwisu boscha tam okazało się że wszystko jest żle wykazało 3 błedy 1 póżny zapłon,2czujnik temp zapłonu 3kąt wtrysku.Ustawili wszystko i wymienili czujnik który miał odpowiadać za kopcenie i rozruch(2) EGR dalej pozostawili zaślepiony bo niby lepiej tak jeżdzi,chodzilo coś o czyste powietrze. Auto jeżdzi faktycznie lepiej i nie kopci,ale i tak nie jest to tak żwawe auto jak przed ustawieniami ;) no i problem z rozruchem pozostaje.Audi ma pompę z 2003r ktoś ją zmienił w niemczech i przejechane 250tys.Proszę pomóżcie mi z tym problemem bo niewiem co robić,może właściwe parametry ustawień albo gdzie to szukać,co zmienić,jaką część,ewentułalnie może kogś możecie polecić (Elbląg,Gdańsk) kto się z tym upora (namiary).POZDRAWIAM EMKA

Tytuł:
PostNapisane: 16.lip.2007 19:34:32 
Użytkownik

Kolego miałem niedawno podobny problem a winą był machanik który przy wymianie paska na pompie coś poknocił dodatkowo wsadziłem chipa i nie wiedziałem czy to wina chipa czy mechanika...Jak się okazało miałem dziure w wężu do intercoolera(kopcenie) i do tego wszystkiego źle ustawioną pompe(paliła podobnie jak Twoja) ale po korekcie (męczyłem się podobnie jak ty bo najchętniej wymieniono by mi nowy silnik na nowy a grzebać się nie chciało- powodzenia)

Tytuł:
PostNapisane: 16.lip.2007 19:35:44 
Użytkownik

jest rewelacyjnie i do tego wszystkiego chip spisuje się rewelka

Tytuł:
PostNapisane: 28.sie.2007 21:01:21 
Użytkownik

No i problem z bani.Wpakowałem chipa i ałto rewelka,a dotego idzie jak rakieta.Poprostu żaden paprok nie potrafił silnika ustawić.Kumpel gdzieś na allegro wyczaił gościa co robi gotowe programy .Przysłał dwa scalaki,podmianka w komputerze,czas 15 minut i pełna radość.Kosz scalaków 250 zł+6 przesyłka.POZDRAWIAM EMKA ja jusz jeżdże :D

Tytuł:
PostNapisane: 28.sie.2007 21:05:41 
Użytkownik

emka napisał(a):
No i problem z bani.Wpakowałem chipa i ałto rewelka,a dotego idzie jak rakieta.Poprostu żaden paprok nie potrafił silnika ustawić.Kumpel gdzieś na allegro wyczaił gościa co robi gotowe programy .Przysłał dwa scalaki,podmianka w komputerze,czas 15 minut i pełna radość.Kosz scalaków 250 zł+6 przesyłka.POZDRAWIAM EMKA ja jusz jeżdże :D

Daj mi namiar za 10 tys. km, możesz?

Tytuł:
PostNapisane: 28.sie.2007 21:30:52 
Użytkownik

kosma_sz napisał(a):
emka napisał(a):

Daj mi namiar za 10 tys. km, możesz?

Jak ukreci te 10 tys na tym chipsie ;) .A tak sie zapytam. Vagowałes go i hamowałeś ??

To, że twoje auto potrafi jechać szybko.Nie znaczy że ty również ....
Audi S6 4.2 avant quattro
Audi 80 B1 1975r

Strefa czasowa: UTC + 1