.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 09.lut.2025 12:12:45

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: [a6 v6 2002r.] stukanie na zimnym silniku...
PostNapisane: 08.wrz.2007 23:36:49 
Użytkownik

Witam, problemem jest klepanie zaraz po odpaleniu silnika...trwa ono az do momentu rozgrzania tj. jakies 5 minut ... po tym czasie klepanie zanika...i silnik juz slychac normalnie...dodam ze 2 miesiace temu zostal wymieniony olej...na mobil 1 tylko nie wiem dokladnie jaki (kupowal mechanik) mialem tez problem z chlodzeniem...przerwal sie waz i plyn wyciekl.Ale mysle ze to nie ma nic wspolnego z klepaniem silnika na zimnym.Prosze o jakies opinie oraz wskazowki ...co moze byc uszkodzone? i jakie jest przypuszczalny koszt wymiany.Przebieg silnika jest 139tys.Przyspieszenie jest normalne.

za odpowiedzi dotyczace mojego pytanie z gory dziekuje...

pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: 08.wrz.2007 23:56:35 
Klubowicz

Przychodzi mi do głowy tylko jeden i niestety czarny wariant. Po nalaniu świeżego i dobrego oleju wypłukały się częściowo nagary w zaworkach systemu olejowego, przez co straciły swoją szczelność i teraz hydropopychacze dostają zbyt słabe ciśnienie. Mówiąc krótko - sądzę, że czeka Cię wymiana hydrauliki zaworowej i weryfikacja/czyszczenie magistrali olejowej. Bez wymiany uchwytu filtra oleju z zaworkami prawdopodobnie się nie obejdzie. Przykro mi ale związek z wymianą oleju jest zbyt jaskrawy, żeby problem sięgał wyłącznie zużytych hydropopychaczy ... . Odrębnie należałoby sprawdzić zawory ograniczające ciśnienie oraz zawór odpowietrzenia głowicy.
No a co z wałkami rozrządu - to już okaże się przy okazji. Równolegle może występować problem filtra odpowietrzającego ("odma") ale o tym poczytasz sobie w archiwum ... .

Sorry ale jest późno i nie stać mnie na delikatniejszą formę przekazu ... .

No i jeszcze coś ... . Dalsza eksploatacja zagraża rozsypaniem elementów hydrauliki, co może (ale nie musi) spowodować nieodwracalny zgon calego silnika.

:peace:

Tytuł:
PostNapisane: 09.wrz.2007 16:32:46 
Użytkownik

dziekuje za odpowiedz.we wtorek auto addam do Daneckiego w Piekarach Śląskich.

dziekuje i pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: 09.wrz.2007 17:35:23 
Klubowicz

To moim zdaniem najlepsze co mogłeś wymyślić w zaistniałej sytuacji.
I 101% pewności, że naprawa odbędzie się nie tylko fachowo ale i z wykorzystaniem ponadprzeciętnej wiedzy oraz doświadczenia Pana Daneckiego.
Jest OKi :diabel: :peace:

Tytuł: Re: [a6 v6 2002r.] stukanie na zimnym silniku...
PostNapisane: 11.wrz.2007 09:12:25 
Użytkownik

Auto: A4 B6 Avant 1.9 TDI AVF
filip-51 napisał(a):
Witam, problemem jest klepanie zaraz po odpaleniu silnika...trwa ono az do momentu rozgrzania tj. jakies 5 minut ... po tym czasie klepanie zanika...i silnik juz slychac normalnie...dodam ze 2 miesiace temu zostal wymieniony olej...na mobil 1 tylko nie wiem dokladnie jaki (kupowal mechanik) mialem tez problem z chlodzeniem...przerwal sie waz i plyn wyciekl.Ale mysle ze to nie ma nic wspolnego z klepaniem silnika na zimnym.Prosze o jakies opinie oraz wskazowki ...co moze byc uszkodzone? i jakie jest przypuszczalny koszt wymiany.Przebieg silnika jest 139tys.Przyspieszenie jest normalne.

za odpowiedzi dotyczace mojego pytanie z gory dziekuje...

pozdrawiam

Witam.
Mam pytanko dotyczace wymiany oliwy w mojej V6stce... :/
autko przywiezione z niemiec. Przy wymianie okazalo sie ze zalany byl castrol 15w40.... :/ Takowy tez zalalem ponownie - ale Mobil.
Duzo czytalem na temat tego ze nie powinno byc tam takowego oleju [tzn 15w40] . Jesli teraz zaleje 10w40...to czego moge oczekiwac po silniku?
Tzn co moze sie pogorszyc ? czy cos moze zostac wypłukane ? Jakie ewentualnie naprawy mogą mnie czekac w zwiazku z tym moim pomyslem wymiany tej oliwy ??
Porsze o odpowiedz.
Szymon.

Navigation BNS4.2 (spolszczone) + Teleatlas DX 2012/2013

Strefa czasowa: UTC + 1