.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 03.lut.2025 17:55:30

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: (A6 1,9 TDI) ciagle stukanie na zimnym silniku?
PostNapisane: 03.lis.2007 19:58:53 
Użytkownik

witam mam maly problem z moja pszczulka jest a6 1,9tdi z 1997r niby wszystko jest ok ale ja jestem zbyt uczulony i wydaje mi sie ze jednak cos go boli otoz gdy odpalam go z rana to silnik wydaje na poczatku bardzo mocno slyszalne stukanie po kilku sekundach ustaje ale mimo to i tak pracuje dosc glosno co mnie bardzo drazni jak bym stanol blisko traktora to roznicy by nie bylo myslalem ze to szklanki wymienilem na nowe a roznicy jak nie bylo tak nie ma.Tu na forum bardzo duzo naczytalem sie na temat oleju moje auto tak jak na liczniku pisze ze ma przejechane 202 tys jezdze na castrolu gti magnatec polsyntetyk czy to moze byc ta przyczyna dodam ze zaczelem uzywac jakis wzbogacaczy do lepszej pracy wtryskow ale nic to nie daje rece opadaja mialem opla i chodzil jak zlotko nie wiem po co zachcialo mi sie cos lepszego i tylko problem:(

Pytanie do fachowcow jak sprawdzic jaki to typ silnika moze one maja tak chodzic?

Tytuł:
PostNapisane: 03.lis.2007 20:29:17 
Użytkownik

Stuka bo wtryskiwacze sa do regeneracji wszystkie. Paliwo dobrze rozpylane spala sie lagodnie i nie ma takiej glosnej detonacji. Wymien a uslyszysz roznice. WAzne aby nie stukal na cieplym jak przyspieszasz bo wtedy to juz powazna sprawa z panewkami lub ukladem korbowotlokowym. Wyczysc sobie zawor EGR i sprawdz czy dziala jego sterowanie. Bedzie silnik ciszej pracowal na wolnych obrotach.

Tytuł:
PostNapisane: 03.lis.2007 20:54:08 
Użytkownik

aczy przy walnietych wtryskiwaczach nie powinien palic wiecej bo akurat na to nie nazekam przy jezdzie 100 wiecej mi nie spala jak 5l ropy na 100km,czy z takim problemem poradzi sobie pierwszy lepszy mechanik czy lepiej jechac do serwisu?

Tytuł:
PostNapisane: 03.lis.2007 23:27:45 
Użytkownik

Auto: Zawsze Fajne :)
Fazi, tak na początek to zapoznaj sie z tym tematem
http://www.audiklub.org/phpBB2/viewtopic.php?t=53752

Jak ja to mówie " przeczytaj dokładnie - wykonaj sumiennie " a dowiesz sie z pomoca kolegów z forum co boli twoja A6.

Tytuł: Re: (A6 1,9 TDI) ciagle stukanie na zimnym silniku?
PostNapisane: 03.lis.2007 23:47:26 
Użytkownik

Auto: AFN quattro,AVG quattro, CFHF 4x4
fazi25 napisał(a):
jezdze na castrolu gti magnatec polsyntetyk czy to moze byc ta przyczyna dodam ze zaczelem uzywac jakis wzbogacaczy do lepszej pracy wtryskow ale nic to nie daje rece opadaja

Tutaj leży problem. Reszta informacji w archiwum forum...

Tytuł:
PostNapisane: 04.lis.2007 08:11:41 
Użytkownik

rozumiem ze jednak olej ma duzo wspolnego wymienie go na inny nie mam zamiaru czekac bo auto ladne i zadbane ale przez miasto przejezdza czolg co mnie boli i razi ,zanim pojade do ASO to chyba uda mi sie sprawdzic na miejscu w lepszym punkcie czy faktycznie cos jest nie tak z wtryskami i przy okazji chyba warto sprawdzic cisnienie na cylindrach .Co do lektury ktora kolega mi podeslal to czytalem ale w temacie napraw i mechaniki jestem laik wiec nic z tego nie rozumiem,gdyby bylo inaczej nie pisal bym na najlepszym forum w Polsce wiec taka prosba do fachowcow co radzicie na dobry poczatek zeby nie wpakowac sie w niepotrzebne koszty i jaki nalepszy olej wybrac nie wazne ile kosztuje i czy przy takiej wymianie zmienic te filtry olejowe czy jakos tak sie nazywa dzieki za porady pozdrawiam.

Strefa czasowa: UTC + 1