Witam kolegów i użytkowników Audiczek. Mam pytanie dot. dymienia z TDI. Serwisant w ASO na moje pytanie w/w odpowiedział: jedne dymią więcej a drugie mniej .... O co chodzi ? Zadałem pytanie, ponieważ zauważyłem, że przy mocniejszym wciśnięciu z rurek wydobywa się dymek, natomiast przy kickdownie "zadyma". Jest to 2.5 TDI 155 BPH (multi). O dymku wiem tylko wtedy, kiedy jest noc i za mną znajduje się auto, w reflektorach którego wiedzę "chmurkę". W ciągu dnia oczywiście tego nie wiedzę. Na pewno więcej może powiedzeć ten, kto znajduje się za autem. Silnik ma 215 tys. km, regularnie serwisowany, od wymiany oleju do wymiany ma ten sam poziom oleju (nie trzeba dolewać, choć wymieniam wg. wskazań serwisu - co 15 tys. km <w>), pali jak na ten silnik świetnie: miasto nie przekracza 10 l (w porywach 10.5 to jest max). Niedawno miałem robiony skan w ASO bo myslałem, że może trzeba poprawić kąt ustawienia wtrysków, lub coś może dzieje się pod maską. Wykazało, a właściwie nic nie wykazało, wszystko w porządku - wg. serwisu. Zwracam uwagę na "dymki" z innych dieselków (auta nowe lub roczne, dwuletnie <mieszkam>). Zauważyłem, szczególnie przy "bucie", że niektóre kopcą ostro, np. BMW X5 3.0 D, Audi A6 2.0 i 2.7 TDI. Ale zauważyłem też, że niektóre, jak, np. Mondeo w TDI puszczają dymka tylko podczas redukcji, czy depnięcia, a potem jest "czysto', z Jagiego S-Type 2.7 D również nic nie widać. Podobnie jest z CDI w Mercedesie.. Czy ten dymek, lub dym to oznaka, że coś się "kończy', czy jest to po prostu urok ?
Czasami wręcz powstrzymuję się od "buta" po to, aby nie zasmrodzić życia kierowcom jadącym za mną ...
Pozdrawiam. paw
_________________ 1. Citroen BX 1.4 75 KM - pierwsza miłość
2. Citroen XM 3.0 V6 180 KM
3. Reanult Scenic 2.0 140 KM
4. Rover 623 GSI 2.3 170 KM auto
5. Ford Mondeo - wolę zapomnieć, ups!
6. Vauxhal Vectra 2.0 GSI 140 KM
7. Rover 75 2.5 V6 190 KM Connoisseur Automat
8. Audi A6 2.5 TDI V6 SE 155 KM multitronic - Czarnulka
Ostatnio edytowano 04.gru.2007 23:03:59 przez Paweł Matczak, łącznie edytowano 2 razy
|