.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 04.lut.2025 07:51:40

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: [A6 2,5 TDI AFB Tiptronic] Propblem z układem napędowym
PostNapisane: 19.gru.2007 13:17:00 
Użytkownik

Przeszukując forum niestety nic nie znalazłem na ten temat, a więc mam pytanie do forumowiczów
1. Od jakiegoś miesiąca obserwuję zwiększone zużycie paliwa - średnio 10 l/100 km, przy czym większość przebiegu to trasa, praktycznie nie przekraczam 120 km/h i obchodzę się bardzo delikatnie z gazem
2.Wczoraj samochód nagle stracił moc - silnik zaczyna przyspieszać dopiero od ok 2500 obr., przy 1600 obr można wcisnąć gaz w podłogę i nie ma żadnej reakcji - trzeba cały czas używać tiptronica, bo jazda w trybie D nie ma sensu... Skrzynia przelączała na 5 bieg dotychczas przy 70 km/h, teraz trzeba sie rozpędzić do 120.
Nie wiem czy to wina skrzyni czy układu zasilania - przy wymianie rozrządu mechanior odłączył węże olejowe skrzyni i chłodnicy i mówił że trochę im oleju wyleciało - po odbiorze przyznam szczerze że nie sprawdziłem stanu...
Bardzo proszę o pomoc, bo potrzebuję auto do pracy, dziś pojechałem z bratem a swój zostawiłem na podwórku ponieważ nie wiem czy przy tych objawach w ogóle go ruszać.... jeśli ktoś zna dobry warsztat w Bydgoszczy lub okolicach specjalizujący się w tiptronicach - będę wdzięczny za pomoc

Tytuł:
PostNapisane: 19.gru.2007 17:01:58 
Użytkownik

miałem wcześniej mercedesa 190 2.0 automat i w pewnym momencie przestał jechać tak jakby ślizgalo się sprzęgło. okazalo sie że ubyło olwju w skrzyni a kiedy dolalem wszystko wrociło do normy. myślę że nie ma co porownywać tych samochodów ale piszesz że mechanik wspominal ci o oleju powinieneś najpierw uzupełnić ubytek i zobaczyć co wtedy. pozdrawiam :)

Tytuł:
PostNapisane: 19.gru.2007 17:29:10 
Moderator

Auto: 4x Audi
problemy z spalaniem , brak mocy itd itp . ZALECANA DIAGNOSTYKA ona wszystko powie co boli twoją niunie :)

http://www.audiklub.org/phpBB2/viewtopic.php?t=53752

Jest S4 B5 AGB
Garage Our Cars

Tytuł:
PostNapisane: 19.gru.2007 17:47:35 
Użytkownik

zgadzam się z gustavem zapłacisz pare groszy ale dowiesz sie wszystkiego

Strefa czasowa: UTC + 1