.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 04.lut.2025 13:38:14

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: [A8 D2 4.2 97']czy i gdzie jest bagnet od autom. skrzyni?
PostNapisane: 28.sty.2008 12:02:19 
Użytkownik

jak w temacie,chciałem sprawdzić poziom oleju w automacie,w instrukcji nie mogłem znaleść gdzie i czy wogóle jest taki bagnet od automatu.
z góry dziękówa :peace:

Tytuł:
PostNapisane: 29.sty.2008 02:08:52 
Użytkownik

nic takiego nie znajdziesz, bo nie ma :/ ja zaraz po zakupie profilaktycznie spłynełem te kilkaset pln na wymiane oleju w asb, zeby mieć pewność, przy okazji obejrzeli skrzynie i zrobili mi test Vagiem, naprawa ZF`a w A8 to srednia przyjemnosc (cenowa)

pzdr.

Tytuł: :)
PostNapisane: 10.lut.2008 20:44:48 
Użytkownik

Poziom oleju ATF jest zalezny od jego temperatury wiec musi byc kontrolowany z uzyciem sprzetu warsztatwego. Wykonuje sie to na zasadzie przelewania , czyli olej dodaje sie przy okreslonej temperaturze do chwili gdy zacznie sie przelewac z otworu kontrolnego. Wymiana oleju w Tiptronic jest bardzo wskazana w interwale co 100 000 km wraz z filtrem., Nie wiem jak kosztuje to w innych firmach ale u mnie okolo 700 zl. Nalezy pamietac ze jest tylko jeden olej ktory nalezy stosowac do tej skrzyni i napewno nie jest dostepny w sklepach czy na stacjach benzynwych. Jesli ktos bedzie twierdzil inaczej , opowiada bzdruy lub jest w bledzie. :) Pozdrawiam

Tytuł: Re: :)
PostNapisane: 11.lut.2008 19:33:02 
Użytkownik

Lotus napisał(a):
... musi byc kontrolowany z uzyciem sprzetu warsztatwego. ... Wymiana oleju w Tiptronic jest bardzo wskazana w interwale co 100 000 km wraz z filtrem., Nie wiem jak kosztuje to w innych firmach ale u mnie okolo 700 zl. Nalezy pamietac ze jest tylko jeden olej ktory nalezy stosowac do tej skrzyni i napewno nie jest dostepny

nie wiem jak tip do Twojego auta ale u mnie producent w czynnosciach serwisowych nie przewidzial wymiany (ktorej sensu nie podwazam)
Niemniej, ze w wiekszosci automatow olej sprawdza sie przy nagrzanym oleju a w tipie chyba przy 34?? wiec lepiej wybadac czy mechanik o tym wie (temp mozna odczytac przy pomocy VAGCOM- poszukaj na forum ktory blok itp)
Co do oleju powszechna religia nakazuje lac olej tylko z ASO (mniej wiecej x2-3 zamiennik), religia ta zaleca robic full lewatywe skrzyni (tzw dynamiczna). Wiem od sasiada z hurtowni czesci ze kupuja ludzie febi olej u nich do tipow powszechnie i taki tez zalalem (sprawdz na stronie febi jaki numerek jest zamiennikiem tego z ASO do Twojego). Sam osobiscie swoimi raczkami kiedys w innym automacie (ktore mam do dzis) wymienialem olej-statycznie (nawet filru oleju nie bo sie nie dalo -> brak miski w ASB) i jak do tej pory ten automat (11lat) chodzi dobrze (olej wymienialem 5lat temu) wiec na bazie MOICH DOSWIADCZEN
zdecydowalem, ze idzie febi + nieoryginalny fitr oleju, bez dyn wymiany (i tak wlazlo 6Lzhakiem)-> calosc zamknela sie w okolo 300-350pln z robota mechanika. Tip chodzi dokladnie tak jak przed wymiana

Tytuł:
PostNapisane: 11.lut.2008 19:35:06 
Użytkownik

Auto: T&C 3.8
http://www.audiklub.org/phpBB2/viewtopi ... light=olej

Przejżyj ten temat.Tam masz wszystko.

Strefa czasowa: UTC + 1