.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 04.lut.2025 15:02:38

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: multitronic - naprawa
PostNapisane: 29.sty.2008 20:49:50 
Użytkownik

Drodzy forumowicze
Doświadczam właśnie problematyki „szarpania” skrzyni multitronic A6, 2002 r, 2,5 tdi
Dużo się pisze na forum na temat awaryjności skrzyń multitronic,
Pisze się o naprawianiu: wymieniając tarczki, łańcuchy i sterowniki, które są już w miarę dostępne.
Naprawę można wykonać w polecanych firmach takich jak Samko, Midpards, ASB Palka, itd.
Pytanie jest następujące:
Jak długo po tak kosztownym remoncie wynoszącym często ok. 5-10 tys. zł. jeździcie swoimi autami bez ponownych problemów ze skrzynią. Bardzo proszę o opinię użytkowników, którzy przerabiali ten problem wcześniej.

Tytuł: :)
PostNapisane: 10.lut.2008 20:21:21 
Użytkownik

Drogi Panie , przedewszytskim nalezy zaczac od tego za szarpanie skrzyni Multitronic nie musi wiazac sie z kosztem 5000 czy 10000.. Przyczyny szarpania bywaja rozne i wiaza sie z konkretnym problemem. I tak dla przykladu szarpanie moze wiazac sie zle dzialajaca hydraulika a to nie kosztuje tysiecy zlotych. Moze tez myc powodem braku modyfikaci gdyz skrynie biegow np. A6 w latach od 2001 mialy zbyt mala ilosc tarcz ktora trzeba zwiekszyc i to tez nie jest koszt az tak wielki. Na pytanie jak dlugo bedzie dzialac skrzynia po naprawie . Opdowiem tak. Po pierwsze zalezy czy auto jest po tuningu czy nie gdyz tunning nie jest wskazany. Po druge zalezy tez od tego jak auto jest eksploatowane. Po trzecie jak jest obslugiwane gdyz olej w tej skrzyni nalezy wymieniac co 60 000 km + filtr. Dobrze wykonana usluga i dobra obsluga okresowa daje szanse ze auto bedzie jezdzilo bez klloptu przez 200 000 km.

Tytuł:
PostNapisane: 10.lut.2008 20:55:24 
Użytkownik

zacznij od wymiany oleju (najlepiej 3x po tyle co zleci- czyli kolo 4,5litra za kazdym razem), a nastepnie jedz gdzies gdzie sie znaja na tych skrzyniach i niech sprawdza stan- poziom oleju.... Jesli dopiero co skrzynia zaczyna szarpac to po tym zabiegu powinno przejsc ;)

Tytuł:
PostNapisane: 10.lut.2008 23:14:00 
Użytkownik

Posłuchaj Atal-stara i ekspresem bierz się za wymianę (dynamiczną) oleju w skrzyni. Zrób to w dobrej stacji, czyli tam, gdzie zajmują się tym na codzień i się znają. Nigdy u druciarzy. Jeżeli są to "typowe" objawy dla starego oleju, czyli niezbyt mocne, ale wyczuwalne poszarpywania podczas przyspieszania (efekt jakby poślizgiwało się sprzęgło w manualu), przy mocniejszym wciskaniu gazu, podjeżdżania pod górę (większe obciążenie), w szczególności, gdy skrzynia jest już ciepła itd. sprawa może zakończyć się na wymianie oleju. I mam nadzieję, że tak będzie. Ale podstawą jest, VAG a więc do dzieła, a prawdę poznasz wkrótce. Będziesz wiedział, czy Twój multi jest sprawny, czy rozpoczęło się .....

Do Szanownego pana Lotusa. Dawno temu (kilka miesięcy temu) po długiej konwersacji w temacie wymiany oleju w skrzyni doszliśmy do finału i zobowiązał się Pan honorowo zając się profesjonalnie sprawą mojej skrzyneczki. Zarzucałem Panu min. wylewanie swojej wiedzy na forum tylko po to, aby zaspokoić swoje Ego. I z Pańskich obiecanek wyszły nici, bo w momencie, kiedy przeszliśmy do PW nagle temat z Pana strony się urwał. Bo nie było już publiki? Można Lotusa spotkać wszędzie tam, gdzie jest mowa min. o wymianie oleju czy filtrów w skrzyni. Już z kilku tematów był Pan "wyganiany" i ja również miałem nadzieję, że więcej Lotusa nie ujrzę. Wielu forumowiczów zaprasza Pan do swojego warsztatu na naprawę lub diagnostykę, ale podejrzewam, że po przejściu na PW - tak jak ze mną - temat się kończy, bo nie ma Pan już, przed kim popisywać się swoją niewątpliwą wiedzą?

Obrazek
Obrazek

Tytuł:
PostNapisane: 11.lut.2008 00:36:58 
Użytkownik

Rozumiem ze jest Pan ciezko uazony tym ze nie przypominalem Panu o wizycie w moim warsztacie , ale chce zwrocic uwage ze kolejnosc jest inna. Forum jest po to zeby uzykac informacje a ewentualnie w nastepnej kolejnosci uzyskac numer telefonu lub adres. Przykro mi ze u mnie czeka sie na terminy nawet i dwa tygodnie ale taka kolej rzeczy gdy oczekuje sie efektow w pelnym wymiarze.

Oceny mnie , mojego doswiadczenia czy tez sumiennosci prosze pozostawic tym ktorzy mnie poznali a nie opieraja sie na wlasnym wyimaginowanym wyobraznieu polaczonym z kompleksami. Pozdraiwam Pana

Tytuł:
PostNapisane: 11.lut.2008 02:18:01 
Użytkownik

Do Lotusa. Oceny dokonałem na podstawie pańskiego zachowania i czynów, a w zasadzie ich braku, mimo zobowiązania się publicznie, tutaj, na Forum. To, że zaproponował Pan dalszy dialog na PW nie zwalnia Pana z dotrzymania zobowiązań, dot. podjęcia się naprawy mojej skrzyni. To nie ja umawiałem się na naprawę w Pańskim zakładzie, tylko pan w imię honoru, (ponieważ zarzuciłem panu min. popisywanie się wiedzą, a w zasadzie wg. długich obserwacji, spędzanie na forum tak dużo czasu, że niemożliwe jest to, aby również mógł pan znaleźć czas na świadczenie usług w pańskim zakładzie) zobowiązał się do wykonania w/w. Zobowiązał się Pan do przygotowania opcji naprawczych w wersji: skrzynia po modyfikacji oraz bez modyfikacji. Czekam na odpowiedź już od zdaje się października lub listopada 2007. Informowałem, że naprawa może być wykonana w miesiącu marzec 2008. Może to zbyt mało dla Pana czasu? To jest ocena pańskiej sumienności. Negatywna!!! W związku z powyższym nie polecam Pańskich usług ze względu na brak poszanowania i lekceważenie klienta.
Ps. Widać, że odpowiadając na mój zarzut nie miał Pan pojęcia, o czym pisze. Proponuję przypomnieć sobie korespondencję z tamtego okresu i pisać z sensem.

Obrazek
Obrazek

Tytuł: :)
PostNapisane: 12.lut.2008 22:16:46 
Użytkownik

Wiadomosc dla Paw1972.

O ile dobrze sobie przypominam Pan mieszka za granica , a konretnie w Angli. Pana wizyta w moiej firmie miala wiazac sie z pobytem swiatecznym w Polsce. Dobrze sobie przypominam ? Mysle ze bardzo dobrze...

A tak naprawde jak czytam Pana posty szczegolnie ich tresc to zastanawiam sie czy nie lepiej ze nie doszlo do naszego spotkania. Bo i po co :)

Mam jednak dla Pana dobra wiadomosc poniewaz okazal sie Pan bardzo przydatna osoba na tym formu. Po ostatnim poscie szczegolnie gdzie powiedzial Pan " liczylem ze juz wiecej nie zobacze tu lotusa" postanowilem ze Lotus bedzie wiecej i czesciej. I za to jestem Panu wdzieczny bo kazda mobilizacja jest mile widziana.

Mam tez nadzieje ze zamiast walczyc z moim honorem , cierpiac przy tym ciezkie meki bedze Pan mial sposobnosc poznac Lotusa z opini tych ktorzy go znaja lub dopiero poznawac beda. Na co tez licze :)

Tytuł:
PostNapisane: 13.lut.2008 02:34:07 
Użytkownik

No i dobrze się stało, że zainicjowałem Lotusa do "wylewania" swojej niewątpliwej wiedzy, bo na pewno jest ona duża. Pomocna jest/będzie ona wielu użytkownikom, jak i mojej osobie. Bo przecież posiadanie ogromnej wiedzy w w/w temacie jest zaletą i tego nam potrzeba. Martwiłem się trochę tym, że nasza korespondencja z 2007 r. poszła w zapomnienie, ale myliłem się. Szkoda tylko, że nie usłyszałem czegoś takiego jak: przepraszam, ale byłem zbyt zajęty/nie miałem czasu; przepraszam, ale zagubiłem korespondencję, przecież jesteśmy tylko ludźmi; straciłem ochotę na pomoc jakiemuś tam użytkownikowi z skądś tam, mimo zobowiązania się itd. I to tyle. Dobrze, że przypomniałeś sobie Lotus naszą długą korespondencję - była ona dosyć kąśliwa i może momentami nieprzyjemna, ale przecież w pewnym momencie podaliśmy sobie ręce i uznaliśmy, że emocje niepotrzebnie wzięły górę, przeprosiliśmy się i przeszliśmy do sedna tematu, czyli problemu ze skrzynią multitronic (zaczęło się od kosztu wymiany oleju, a w zasadzie sprawy filtra). Potrzebowałem zakładu od reanimacji mojej skrzynki i zaproponowałeś przecież, że możesz zająć się w/w problemem. Nie ma chyba potrzeby wklejać linku z naszego "tasiemca”, aby sobie to przypomnieć. Przeszliśmy na PW i tam zobowiązałeś się przygotować opcje naprawcza. Zapomniałem o innych zakładach od ASB i szykowałem się do wizyty w Łodzi, czekając na Twoją odpowiedź. Fajnie, że pamiętasz o terminie, w którym mam czas na poświęcenie multitronikowi. Żal wielki wynika z pozostawienia mnie jako klienta, który żywo zdecydował się oddać niunię w Twoje ręce, samemu sobie bez odpowiedzi. Dystans z Bristolu (dom w UK) do Kołobrzegu (dom w PL) zabiera mi około 15 godzin. Z Kołobrzegu do Łodzi jadę około 7-8 godzin. Tamta sprawa jest już historią, ponieważ żywo zainteresowany byłem wizytą w Twoim zakładzie, ale sprawa pozostała bez odpowiedzi z Twojej strony. Czy mogę nie mieć żalu? To, po co było to składanie propozycji zajęcia się w/w ? Czas leczy rany, ale niesmak zostaje. Nigdy natomiast nie podważałem Twojej wiedzy (proponuję wrócić do historii naszej korespondencji - oczywiście jak Zauważyłeś występuję pod innym nickiem, ale z tamtym miałem i nadal ma problemy (z hasłem)).
Może faktycznie stratą byłoby, gdybyś "zniknął" z forum, a więc chętnie będę śledził Twoje wypowiedzi. Mam nadzieję i to wielką, że pozostanę jedynym forumowiczem, którego potraktowałeś w ten sposób i będziesz rzetelnie wypełniał swoje zobowiązania wobec innych zainteresowanych. I trochę odwagi cywilnej nie zaszkodzi. Bo jak pamiętasz, ja do swoich błędów potrafiłem się przyznać i przeprosić......

A tak po za tematem, jeżeli oczywiście masz dalej ochotę prowadzić dialog, to prosiłbym Ciebie Lotus o odpowiedź (było to w innym temacie) czy rzeczywiście Castrol Magnatec 5W40 to jedyny olej do 2.5 TDI?
Pozdrawiam.

Obrazek
Obrazek

Tytuł:
PostNapisane: 13.lut.2008 09:31:57 
Użytkownik

Jezeli chodzi o dobor oleju silnikowego polecam oficialna strone fimy Castrol gdzie znajduje sie wyszukiwarka pomagajaca rozwiac wszelkie watpliowsci. W lewym dolnym rogu nalezy kliknac na: "DOBIERZ OLEJ DO SWOEJEGO SAMOCHODU" nastepnie wybrac osobowe , marka , model wraz z silnikiem.
Ostatecznie wyswietlana jest informacja o olejach dla wybranego modelu. Malenki wyjjatek dotczyc bedzie tylko silnikow z pompo wtrysiwaczami gdzie sugerowane sa oleje Long Life dla samochodow powyzej roku 2000. Moim zdaniem stosowanie tego oleju mija sie z celem i stosuje 505.01 dla silnikow TDI PD. Reszta wyszukiwarki jest ok .

Tytuł:
PostNapisane: 13.lut.2008 09:37:03 
Klubowicz

Chłopaki - po pierwsze - tutaj się nie "Panuje" :)
Po drugie - takie sprawy na PW proszę sboie załatwiać.

Tytuł:
PostNapisane: 13.lut.2008 15:50:59 
Użytkownik

Oki Grześ. Już mi przeszło i sorki za emocje.
Lotus dzięki za namiar. Strona zrobiona profesionalnie. Można znaleść chyba do wszystkich modeli coś dla siebie.
Pozdrawiam.

Obrazek
Obrazek

Strefa czasowa: UTC + 1