.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 04.lut.2025 14:55:41

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: Za wysoki stan oleju w silniku.
PostNapisane: 17.lut.2008 09:52:43 
Użytkownik

Witam wszystkich,

Mam pytanie dotyczące silnika.

Miałem za niski stan oleju w silniku, kolega powiedział zebym dolał 1 litr. Tak zrobiłem stan oleju był ponad stan, ten sam kolega powiedział żebym się nie przejmował, bo samochód to przepali i będzie wszystko ok. Na korku do oleju zobaczyłem napis żeby nie przelewać. Jakiś czas temu zatankowałem wysoko oktanowej benzyny na stacji shella. Od jakiegoś czasu strasznie mi dymi z rury wydechowej, kolo turbo jest mokro od ojej, na pokrywie kolo korka wlewu paliwa jest mokro. Jak sadzicie, co jest do naprawy w tym silniku? jakie moga byc koszty naprawy? Silnik 1, 9 TDI audi A6 2002r.

Pozdrawiam

Tytuł: Czesc.
PostNapisane: 17.lut.2008 10:17:32 
Użytkownik

Nigdy nie przelewaj oleju, to tak na przyszlosc :) , jezeli chcesz dolac to tylko ten sam rodzaj oleju ktory byl zalany. Jezeli masz mozliwosc to spusc olej do wymaganego poziomu, a jak nie to jedz z tym do warsztatu niech ci to zrobia.Moze nie beziesz musial naprawiac silnika. A na pewno nie pytaj tego kolegi o rade.
Tak jak ci powiedzial kolega chodzi o to ze przepali olej to sie robilo ze starymi gratami a nie z audi z 2002, o ile nie zalezalo Ci na starym samochodzie.

Tytuł:
PostNapisane: 17.lut.2008 11:58:05 
Moderator

Auto: C4,B6 quattro, A2
przelanie oleju moze skutkowac tym ze nadmiar oleju bedzie wyrzucany przez odmy do dolotu , zwiekszy sie cisnienie gazow w komorze korbowo-tlokowej.
pierwszy skutek bedzie objawial sie wlasnie kopceniem na niebiesko i conajwyzej moze spowodowac szybsze zapchanie katalizatora.
drugi skutek objawi sie tym ze predzej czy pozniej pojawia sie wycieki z uszczelniaczy silnika. czyli uszczelniacz walu przy pompie olejowej , uszczelniacze walkow rozrzadu, uszczelka pod pokrywa zaworow i miska olejowa oraz przy przwodach turbo. jako taki sam silnik nie powinien sie uszkodzic. auto z przelanym olejem bedzie chodzilo inaczej jezeli chodzi o dzwiek

A4Q '03 1.9 - 15-
A2 '01 1.4 - 24-

Strefa czasowa: UTC + 1