.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 04.lut.2025 18:53:22

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: Audi A4 2001 2.0 [ ALT ] problem z kontrolka oleju
PostNapisane: 22.lut.2008 11:10:33 
Użytkownik

Panowie do servisu mam jeszcze jakies 3000 mil, od czasu do czasu zapala mi sie kontrolka pokazujaca poziom oleju. Wymienilem olej w silniku na nowy zgodnie ze specyfikacja VW503 01/ 502 00 Castrol Edge 0W-30 (przejechane mam okolo 108 000 mil (170 000 km), kontrolka oleju znowu mi sie zapalia? Teraz nie wiem czy trzeba moze zresetowac komputer w servisie, czy olej jest nie taki jak powinien (ale do tej pory mialem robiony Long Life Service wiec olej powinien byc ok). Czy czujnik jest moze uszkodzony? Sprawdzalem jego podlaczenie ( nic sie nie przetarlo jest tylko skorodowany). Czy moze ta kontrolka w taki sam sposob sygnalizowac niski poziom oleju w skrzyni biegow(multitronic)? Kiedy wymienialem olej w silniku widzialem ze skrzynia w miejscu laczenia z silnikiem jest lekko mokra( nigdy nie mialem zadnych plam oleju pod samochodem ani nie mam). Z gory dziekuje za wszystkie odpowiedzi i rady. :)

Tytuł:
PostNapisane: 22.lut.2008 20:22:04 
Użytkownik

Ja mysle ze powinienes napisac jaki jest kolor kontrolki. Zolty oznacza poziom olej , czerowny cisnienie..

Jesli sie swieci zolty po otwarciu i zamkniesiu maski komunikat jest kasowany.
Jesli poziom oleju obnizy sie znow pojawi sie ten sam komunikat.

Istenieje mozliwosc ze jest awarja tego systemu ale ciezko by bylo podpowiedzec rozwiazanie.

Najwazniejesze i najpewniejsze jest to ze musisz kontrolowac poziom tego oleju poniewaz silniki ALT mialy wade konstrukcyjna pierscieni i jesli nie zostaly zmodyfikowane potrafia palic oleju tyle ze wlasciciele maja ich dosc. Jesli sie wiec okaze ze ubywa oleju trzeba sie mocnoz astanowic nad dalszym rozwiazaniem.

Na desce nie ma zadnej kontrolki ktora informowala by o poziomoe oleju przekladni automatycznej , bez wzgledu czy jest to zwykla przekladnia planetarna czy CVT.

Tytuł: Dzieki.
PostNapisane: 23.lut.2008 00:17:38 
Użytkownik

Dzieki serdeczne Lotus za fachowa odpowiedz. Kontrolka jest oczywiscie zolta, i raz sie swieci a raz nie? Poziom oleju jest caly czas tak sam(dzieki bogu :) ). Chyba ratuje mnie tylko wizyta w servisie. Oni powinni to raczej zdiagnozowac. A tak na marginesie to mnie zalamales :( WADA SILNIKA w audi z 2001 Boze do czego to doszlo, i jeszcze naczytalem sie o tej skrzyni biegow(multitronic) wyglada na to ze kupilem bombke ktora w kazdej chwili moze... Jasny Gwint jedno jest pewne jak mi cos siadzie to bede wszedzie jezdzil rowerem i autobusem przez nastepne dwa lata :d W kazdym razie troche studiowalem tutejsze tematy i chyle czola przed Twoja wiedza :) DZIEKI

Strefa czasowa: UTC + 1