Mam problem z charakterystyką momentu obrotowego. Jest taka jak na rys. poniżej z grupy 009:
grupa 009 ASB (wykres):
grupa 011 dynamicznie (wykres):
grupa 003 BS (tabelka):
Calość logów jest pod adresem:
http://www.gekar.boo.pl/photogallery.php?album_id=10 , ale najwazniejsze do zapytania są te powyżej (tak mi się wydaje)...
Problem jest następujący:
1) Auto nie zbiera się od niskich obrotów.
2) Przy około 3tys obr/min jest widoczne załamanie momentu (tak samo na próbie dynamicznej 011 przy 3tys. obr/min ciśnienie doładowania lekko spada poniżej oczekiwanej wartości - ale nie wiem czy to jest problem)
Uwagi:
1. Rozrząd nie wymieniany (auto mam od 2 miesiecy) olej w skrzyni nie wymieniony
2. Żadnych błędów w kodach błedu silnika i skrzyni automatycznej nie ma.
3. Próby robiłem Vag-com 3.11, wszystkie logi robiłem w lutym i niestety temp płynu chłodzenia był aokoło 75stC, ale próba na grupie 009 skrzyni TipTronic była na tem na wskaźniku 85...90sC. (Swoja drogą ta chyba mam uszkodzony temostat)
Nie robiłem prób na 2 biegu i na 4 biegu (na 4 to chyba potrzebna autostrada... lub inna długa bezpieczna prosta). Od początku jak mam auto to 3 bieg lekko przeciąga zanim załączy , tak jakby na półsprzęgle jechać.
Czy winny temu jest EGR (chyba nie działa, ale nie wiem czy dobrze interpretuję logi) ? Czy EGR może narobic takiego spustoszenia na wykresie momentu (ta dziura przy 3tys obr/min i słaby moment od dołu)?
Czy może problem leży w skrzyni biegów?
Nie wiem czy przy wymianie oleju nie naprawiać czegoś w skrzyni, czy po prostu wymienić olej, uszczeklę i filtr w skrzyni, zlogować czy będzie różnica.