.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 07.lut.2025 07:56:44

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: a4 1998 wymiana napedu licznika w skrzyni ?
PostNapisane: 29.kwi.2008 15:54:24 
Użytkownik

czy wymienie ,,pod domem,, bez podnosnika i kanalu ten naped licznika. Zamowilem nowy w serwisie i teraz chce wymienic.
Jak to jest przykrecone , i czy dojde jakos od gory do tego napedu ?

Ma ktos doswiadczenia w tym zakresie ?

pozdrawiam

Audi A4 1.6 102 PS manual Bj. 1998

Tytuł:
PostNapisane: 29.kwi.2008 16:49:22 
Użytkownik

ten czujnik jest przykręcony dwoma śrubami do obudowy skrzyni biegów o ile dobrze pamiętam patrząc od str. kierowcy z lewej strony w okolicy przegubu wewnętrznego, dojście do czujnika od góry, wychodzi z niego kabel z wtyczką, ale jeśli masz pękniety pierścień podający sygnał do tego czujnika to bez wyjęcia skrzyni nie obejdzie się,:/ mam nadzieję że tylko czujnik padł :peace:

Tytuł:
PostNapisane: 29.kwi.2008 18:22:58 
Użytkownik

ja rowniez mam nadzieje...

kilometry zlicza prawidlowo , ale wskazowka potrafi pokazywac prawidlowa predkosc , a za chwile pada na ,,zero,, i tak w kolko. Czasami na kocich lbach zaskakuje na chwile

Tytuł:
PostNapisane: 29.kwi.2008 21:36:20 
Klubowicz

Jak kilometry zlicza a wskazówka nie działa, to na pewno problem nie leży w skrzyni.

80 '93 ABK + LPG [było: 04.2006 - 12.2008]
aha jest też ecoboost 1.0T.
Jest też TQT

Tytuł:
PostNapisane: 30.kwi.2008 11:19:40 
Użytkownik

Obrazek

gdyby kogos interesowalo jak wyglada taki czujnik

Obrazek

no i ide wymieniac. Napisze , czy operacja sie udala

Tytuł:
PostNapisane: 30.kwi.2008 11:38:20 
Klubowicz

Nic nie odkręcasz, 30 sek. roboty... Wypinasz wtyczkę, wciskasz, przekręcasz pół obrotu i wyciągasz... Ale opisane przez Ciebie objawy wskazują raczej na uszkodzenie samego licznika.

Pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: 30.kwi.2008 14:09:56 
Użytkownik

no i chyba kolega ma racje. Faktycznie 30 sekund roboty. Ale nie dziala nadal. Cos mi sie zdaje , ze faktycznie moze byc to licznik...
Dziwnie sie zachowuje. Kiedy jest wilgoc ( pada deszcz ) to czesto zaskakuje na chwile. przy jezdzie na Autobahnie , to wskazuje mi caly czas 140 - a jade jakies 120.
Wkurzylem sie , bo 24 € poszlo. Zwrocic nie moge , bo zamowilem extra.
No nic, bede dalej jezdzil na obrotomierz.

Tak myslalem , ze moze byc to licznika wina. Kilometry zlicza poprawnie , a problem jest tylko z predkoscia. Gdyby bylo cos w skrzyni , to z kilometrami byla by ta sama historia. Jest tam jakies kolko , ktore daje impuls na czujnik. Ale chyba to samo kolko daje tez impuls na predkosciomierz. Wiec to musi byc OK - chyba ze sie myle..

Tytuł:
PostNapisane: 30.kwi.2008 17:33:59 
Użytkownik

Miałem podobny przypadek, po wymianie skrzyni biegów w A4 Tdi, miałem podobne objawy ze wskazaniami prędkościomierza, pokazywał jak chciał, przełożyłem czujnik ze starej skrzyni bez efektu, winny okazał się pierścień po którym ślizga się czujnik podając sygnał do zegarów,( był pęknięty) , niestety jest on pod obudową skrzyni biegów a wymiana go wiązała sie z wyjęciem skrzyni, tyle z mojego doświadczenia... :peace:

Tytuł:
PostNapisane: 30.kwi.2008 17:44:45 
Użytkownik

ale u mnie kilometry zlicza bezproblemowo. Przeciez ten sam pierscien podaje sygnal na predkosciomierz. Czy sie myle ?

Tytuł:
PostNapisane: 30.kwi.2008 19:32:55 
Klubowicz

Masz uszkodzony sam prędkościomierz, albo słabo łączy któraś ścieżka na płytce drukowanej. Tak czy inaczej problem dotyczy zegarów, a nie czujnika. Poszukaj w szukajce, był bardzo obszerny wątek o tym, chyba jeszcze na starym "technicznym".

Pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: 05.maja.2008 12:03:18 
Użytkownik

witam ponownie i musze stwierdzic , ze kolega ma chyba 99% racji. Problem lezy chyba w liczniku , a raczej predkosciomierzu.
Ostatnio zostawilem auo na sloncu i nagrzalo sie strasznie w srodku. O dziwo, predkosciomierz dzialal 100% prawidlowo. Stad wnioskuje , ze na skutek podgrzania, jakies styki sie rozszerzyly i zalapalo. Moze jest to tzw. zimny lut i nalezy poszukac po sciezkach gdzie to moze byc.

Ktos napewno przerabial ten temat i wie , ktore polaczenia sa odpowiedzialne za predkosciomierz.
Przeszukam dzial techniczny i moze gdzies to juz bylo. Mam nadzieje..

Pozostaje mi nowy czujnik predkosciomierza , ktory chetnie odsprzedam :-)

Tytuł:
PostNapisane: 05.maja.2008 14:13:36 
Użytkownik

no i wszystko jasne ! :d

Rozebralem licznik i okazalo sie , ze srobki , ktore mocuja sam predkosciomierz byly ruszane. Poprzedni wlasciciel cos kombinowal i zapomnial dokrecic jeden wkret.

Z tego co sie zorientowalem , to w moim liczniku, wkrety pelnia funkcje PINOW. Poprostu , to one przewodza prad dochodzacy do predkosciomierza. Kiedy jest dokrecony wlasciwie , to leb wkreta przylega do plytki drukowanej , a czubek dotyka odpowiedniego styku w samym predkosciomierzu.
Wkrety te nie sa zupelnie zwykle. Sa chyba posrebrzane i sam czubek wkreta , a raczej 5 mm jest gladka jak szpilka. Dopiero pozniej zaczyna sie gwint.

Namotalem strasznie , ale moze ktos sobie to wyobrazi ;-)

Jednym slowem : DZIALA !

Jezeli ktos ma taki wlasnie licznik i podobne objawy , to proponuje sprawdzenie srob ( wkretow ) mocujacych.

To samo dotyczy wszystkich innych wskaznikow w tym liczniku. Kazdy ma wkrety i kazdy moze wykrecic psikusa.

Operacja trwala 10 minut - lacznie z montazem.

Pikus :D

fajnie sie mowi jak dziala ... nie ?

Tytuł:
PostNapisane: 20.maja.2008 23:43:22 
Użytkownik

Może sie podłącze, bo mam podobny problem, ale w drogą strone i nie moge znaleść o tym tematu, mianowicie:
Prędkościomież dziaął miprawidłowo, licznik temperatrury raczej też, za to licznik benzyny już od dłuższego czasu ma tendencje do... "wyłanczania się"?
Nagle tak jakby mi spadała benzyna do stanu jaki wskazuje na wyłączonym silniku, podczas jednej jazdy potrafi opaść i sie podniesc pare razy.
TO jakooś wytrzymuje i nie drazni az tak dopoki teraz:

dzisiaj miał bnyć dzień jak licznik km, przekroczy 300 000, ale cos sie zablokowolo i od kiedy wskoczyło na 299 999 przestał sie krecic i ten dłogi, oraz ten resetowalny, wszystko reszta bez zmian(predkościomież, obrotomież i wskazniki temp silnika i poziomu benzyny) ale km nie chce zliczać.

Aha nie wiem czy to jest ważne ale licznik bardzo zaklamuje, np jak jade wedłog niego okolo 100km/h to jade około 80, a jak wskazuje 40 to jade koło 25-26 km(wedłog GPS i takiego radaru pod ktorym jak sie przejedzie za szybko to pokazuje prędkość).

Co to może być i jak najlatwiej to naprawić, bo wole moc sprawdzać na ile mi jeszcze gazu starczy, bo kontrolka rezerwy zawodzi jednak, bez wyczucia przejechanych km.

Tytuł:
PostNapisane: 21.maja.2008 08:26:18 
Użytkownik

objawy raczej dziwne. Wszystko ci szwankuje na raz.
Napisz moze jaki masz samochod i jaki rocznik. Bez tego to tak jakos ciezko sie wypowiedziec.

Tytuł:
PostNapisane: 21.maja.2008 08:34:21 
Użytkownik

a juz zobaczylem jakie masz auto. Nie wiem tylko czy licznik jest taki sam jak w A4. Z mojego opisu wyzej , juz chyba wszystko powinno byc jasne. Wskazniki sa przykrecane 4 wkretami , ktore sa zarazem przewodnikami. Tu lezal problem u mnie. Objawy jaki opisujesz ,pasuja do braku prawidlowego polaczenia. Poprostu zasniedziale styki. Ktos opisywal juz metode przywracania do zycia starszych licznikow. Zasada taka sama , tylko troszke inaczej wygladaja styki ( PINY ) Trzeba delikatnie wszystkie wskazniki zdemontowac i oczyscic ,,nozki,, czy jak mam to nazwac, te ktore przewodza prad. Powinno pomoc. Jak to nie pomoze , to wtedy dopiero moze byc czujnik przy skrzyni.
Dysponuje takim nowym i jak bedzie pasowal to polecam. Zdjecia masz wyzej , wiec porownasz.

Tytuł:
PostNapisane: 21.maja.2008 10:22:26 
Użytkownik

Dzieki, dzisiaj wyjerzdzam, na dłogi weekend do Pragi za chwile, wiec już nie zdąże z tym zrobić, sproboje po powrocie i dam znać jakie efekty.

Tytuł:
PostNapisane: 18.sie.2008 11:36:13 
Użytkownik

Witam
Mam ten sam problem czyli prędkościomierz raz zaskakuje raz nie jak zaskoczy to skacze po cyferblacie kilometrów też nie zlicza od czego zacząć ?? poprawiałem luty na liczniku te bolce co do płyty sie wkłada i nic nadal to samo ??

Tytuł:
PostNapisane: 18.sie.2008 15:56:45 
Użytkownik

wszystko wskazuje na czytnik ( czujnik ) w skrzyni

Strefa czasowa: UTC + 1