.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 05.lut.2025 03:49:37

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: Multitronic w 1,9tdi super sprawa
PostNapisane: 01.maja.2008 20:24:47 
Użytkownik

Mam audi a6 2004 kupiony w salonie z silnikiem 1,9 tdi. Czytając forum odniosłem wrażenie niezadowolenia tą skrzynią. Jednak ja stwierdzam że nie ma nic piękniejszego - świetnie się jeździ przyśpieszenie lepsze jak w manualnej skrzyni (sprawdziłem). Jedyny mankament jaki mają to fakt że trzeba wymieniać wadliwy sterownik przy 170-200 tyś (koszt 4500 - wymieniłem). Po garści złych ocen mam pytanie czy oprócz tego sterownika mam się spodziewać jeszcze jakiejś ewentualnej usterki? Auto jest z 2004, nawet już pod koniec więc sądze że skrzynia jest lepiej dopracowana jak w tych z 2002? Co sądzicie?

Tytuł:
PostNapisane: 01.maja.2008 21:21:16 
Użytkownik

mam taki sam zestaw jak Twoj tylko z 2003roku :-)

Jesli masz auto z konca 2004r. to najprawdopodobniej masz juz nowszy typ sprzegla- 7lamelek. Ja juz przerobilem skrzynie i tez musze niestety wymienic sterownik, a przebiegu mam 90tys.km ;)

Mam prosbe do Ciebie- wsiadz do auta, odpal silnik i podnies obroty na Parkingu w okolice 1800- 2200 i potrzymaj tak, chcialbym zebys sprawdzil czy masz takie wibracje w tym zakresie obrotow, z gory dzieki :peace:

Oczywiscie wiesz ze w tej skrzyni olej wymienia sie co max. 60tys.km. :?:

Tytuł:
PostNapisane: 01.maja.2008 21:27:17 
Użytkownik

Kolego jeżeli masz wibracje to wymień poduszki (są takie wygłuszające one sie wybijają - zużywają i czuć wtedy wibracje) koszt około 400 pln. Jeżeli chodzi o sterownik to on siada przy około 180 tysiącach więc albo masz przebieg nie taki albo to coś innego. A przyznaj sam że ta skrzynia naprawdę jest ok jeżeli chodzi o komfort przyśpieszenie itd

Tytuł:
PostNapisane: 01.maja.2008 22:26:03 
Użytkownik

przebieg prawdziwy, a komp mi prawdopodobnie siadl przez przepiecie.... ;)

Jakie poduszki masz na mysli :?: skrzyni :?:

Potwierdzam ze skrzynia jest super, nie ma to jak multi :diabel:

Tytuł:
PostNapisane: 02.maja.2008 14:17:15 
Użytkownik

nie to są w silniku wygłuszają właśnie drgania wstrząsy. Wiesz może jak włączyć tempomat? Nie bawiłem sie tym, szczerze mówiąc zapomniałem że mam...

Tytuł:
PostNapisane: 02.maja.2008 15:54:29 
Użytkownik

michal.nowakowski napisał(a):
nie to są w silniku wygłuszają właśnie drgania wstrząsy. Wiesz może jak włączyć tempomat? Nie bawiłem sie tym, szczerze mówiąc zapomniałem że mam...

poduszki silnika mam wporzadku :):

lewa manetka to tempomat :peace:

Tytuł:
PostNapisane: 02.maja.2008 17:53:30 
Użytkownik

ja wiem która to manetka, tylko nie wiem jak to włączyć. Swoją drogą skąd twierdzisz że poduszki masz sprawne jak czujesz drgania? Miałem to samo, wymieniłem poduszki według zalecen i jest super.

Tytuł:
PostNapisane: 02.maja.2008 20:25:01 
Użytkownik

przy jakim przebiegu wymieniales te poduszki :?: Mozesz mi blizej naswietlic sprawe ktora poduszka byla u Ciebie walnieta :?:
Wiem ze mam dobre, bo bylem w warsztacie i w stacji diagnostycznej zeby mi je sprawdzili ;)

Ostatnio edytowano 02.maja.2008 23:50:05 przez atal, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: 02.maja.2008 23:27:48 
Użytkownik

OKi - instrukcja używania tempomatu: przy wybranej przez ciebie prędkości z jaką chcesz się leniuchować ;) zamiast cisnąć pedał gazu wciśnij przez minimum sekundę tempomat (przycisk w lewym przełączniku) i puść. Poczujesz minimalne spadek prędkości (lub też nic) i za chwilę maszyna ciągnie za ciebie z ustaloną prędkością. Pedał gazu oczywiście pozostanie w takiej pozycji w jakiej powinien się znajdować przy wybranej prędkości. Dalej: jak chcesz przyspieszyć lub zwolnić nie musisz zdejmowować nóg np. z deski rozdzielczj :diabel: tylko z boku tempomatu (lewego przełącznika) masz przesówny przełącznik (ale wymyśliłem nazwę :D ). Przesówając do przodu (lub na odwrót) przyspieszasz, a przesówając w drugą stronę zwalniasz. Wtedy możesz ponownie wcisnąś przycisk tempomatu i "zapamiętać" kolejną prędkość, lub dalej tak się bawić, czyli przyspieszać i zwalniać tak, jakbyś robił to nogą na pedale gazu. Jeśli nie, to auto powróci do ustalonej wcześniej prędkości. Jeżeli przesuniesz do końca (off) to po prostu go wyłączysz i wtedy nogi z kierownicy znowu na podłogę ;) .
Jak coś to pytaj. Ja używam cruise control b. często i to nie tylko na autostradach, ale tam, gdzie mam ograniczenie prędkości na długim odcinku (prędkość ustawiam wg. wskazań nawigacji, bo licznik wskazuje inaczej <w>), a szczególnie gdzie jest radar. Po drugie na autostradzie gdzie możesz spokojnie "pedałować" na tym wynalazku możesz wybrać sobie stosunek prędkości do zużycia paliwa i przyjechać na miejsce jak najszybciej a za razem jak najtaniej :peace: Pozdr. :peace:

Obrazek
Obrazek

Strefa czasowa: UTC + 1