spanky napisał(a):
Baskecior napisał(a):
Witam ponownie.
Już po rozrządzie, ale jako że moja chłodnica zgniła w 2 miejscach na dole, postanowilismy ją wymienić. szukałem pół roku nieszczelności a pociło się w niewidocznym dla oka miejscu i kapało na gąbkę na osłonie silnika). Pompa wody też nowa. Nowy G12+ etc ...
Teraz ciekawostka.
Jesli wierzyć wskazaniom na VAG i kanałowi 49 na klimatroniku , do tej pory temp w trasie oscylowała w granicach 88-89 (powyżej 91 st dopiero >175 km/h) a w mieście 90.
Teraz - trasa 91-93 , miasto 93-94 a spałowany na klimie do 95-96.
Teraz się zastanawiam, czy zmiana charakterystyki ma związek z doszczelnieniem układu, czy coś jest nie tak.
Podkreślam iż teraz układ jest w 101% szczelny.
Tesrmostat oryginał, wymieniony pół roku temu.
he he he .... znajdz sobie innym problem ...
wczoraj wymienialem u siebie rozrzad [tak ja Ci mowilem przez telefon] wlacznie z termostatem i plynem ori ASO G12+ .... i temperatury mam dokladnie takie same jak u Ciebie [na Climatronicu]
[Vag'a podczas jazdy juz mi sie nie chcialo zapinac-moze dzisiaj sprawdze]
nie sprawdzalem jeszcze temp po palowaniu bo dam chwile zeby simeringi sie ułozyly .... [p.s a wlasnie jezeli jestemy przy temacie uszczelniaczy - to potrafia napsuc krwi ... wszystko zlozone ,furka odpalona,czekamy na zagrzanie sie a tu koopa zaczyna kapac olej ... [nowy simering na walku posrednim puscil ... no to dawaj znowu morde na glebe ....
i od poczatku ... ]
co by bylo smieszniej ... przed wymiana mialem identyczne temperatury jak u Ciebie przed wymiana ...
Oj współczuję przygód Spanky ...
Co do wycieku oleju ... dzięki zdjętemu przodowi zauwazyliśmy wyciek.
W poczatkowej fazie myślelismy że to wina uszczelki pod miską i już zjezyły mi się resztki włosów, ale okazało się że piasta simeringu na wale korbowym po prostu ... odkręciła się.
Wyczyścilismy miskę oraz okolice wycieku i faktycznie po dokreceniu piasty jest spokój
Teraz jest czyściutko i suchutko.
Co do temperatur - uspokoiłeś mnie na dobre.
Cieszę się że i Ty doszedłeś do ładu ze swoim AVG