.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 30.lis.2024 12:35:26

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: [a6 2,4 benzyna] dławienie na zakretach
PostNapisane: 01.wrz.2008 11:32:54 
Użytkownik

Witam.
Mam pewien problem z a6 2,4 benzyna 99r, mianowicie od pewnego czasu auto w zakrętach traci calkiem moc. To znaczy po dodaniu gazu nie reaguje lub szrpie. Dzieje się tak przy różnych prędkościach. Na prostej drodze raczej jest w pozadku. Może ktoś z Was spotkał się z takim przypadkiem lub wie co to może być.
Kolejny problem to, że ciężko pali jak jest rozgrzany... i czasem nie pokazuje temp. płynu chłodzącego.
Wymieniłem wszystkie filtry i świece, przeczyściłem przepustnice i dalej to samo.
Z gory dzieki za podpowiedź.

edit by Buba : zamieniam temat i odsyłam do FAQ !! i szukajki

Tytuł:
PostNapisane: 01.wrz.2008 15:50:19 
Użytkownik

zaczął bym od sprawdzenia pompy paliwa,
ciężkie palenie na ciepło może być spowodowane brakiem kompresji więc ją także sprawdź wedle sztuki

Bestia 2,2 T 20 V Q pod kołderką w garażu

Tytuł:
PostNapisane: 01.wrz.2008 18:52:15 
Użytkownik

Dzięki za informacje. Sprobuje jeszcze zalac auto do pełna i jak nie bedzie sie powtarzał problem to znaczy, ze na bank pompa paliwa (takich informacji udzielil mi mechanik) i sprawdze jeszcze kompresje. Poinformuję o efektach.
Ps. Pompa paliwowa jest wewnątrz baku??

Tytuł:
PostNapisane: 02.wrz.2008 12:24:33 
Użytkownik

Moje paliło źle po dłuższym postoju. Powodem była dziura w wężyku przy pompie paliwa.
Miałem też podobny motyw z utratą mocy. Auto nie reagowało przez kilka sekund na pedał gazu. Przewaliłem wszystko okazało się że to była pompa paliwowa.
Na twoim miejscu zacząłbym od Vaga. Sprawdź dobrze błędy i czujni temperatury cieczy chłodzącej. On może mieć wpływ na problemy z paleniem.

Jest A6 2,4 ALF '98
Było B4 2,0 ABK '92
Było B3 1,8 NE '89

Tytuł:
PostNapisane: 02.wrz.2008 13:27:28 
Użytkownik

na komputerze w serwisie wykazalo tylko pare bledow z przepustnicą. Pozatym nic znaczącego, ale wszystko sprowadza sie do pompy i tego czujnika temperatury.
Pozdrawiam.

Tytuł:
PostNapisane: 02.wrz.2008 15:07:21 
Użytkownik

Spokojnie. Zrób porządną diagnostykę. Pomierz wszystko. Czujnik temperatury to raczej nie są wielkie pieniądze i można się pokusić o wymianę w ciemno.
Ale reszta to już kosztowniejsze rzeczy. Posprawdzaj czy nie masz gdzieś nieszczelności w dolocie, posprawdzaj czy przepustnica jest zaadoptowana.
Posprawdzaj wężyki wokół silnika.
Jeśli chcesz to mam 2 pompy na sprzedaż. Nie polecam ich do stosowania na stałe ale do prób się nadadzą (pompy leżą już tydzień na sucho).
Jakbyś chciał to możemy się dogadać.

Jest A6 2,4 ALF '98
Było B4 2,0 ABK '92
Było B3 1,8 NE '89

Strefa czasowa: UTC + 1