Meszrum, Piotruś - to zaszczyt dla mnie czytać Wasze opinie w tym wątku
![Smile :-)](./images/smilies/icon_smile.gif)
. Zaproponowane kierunki poszukiwań przyczyny problemu delikatnie się różnią, więc postanowiłem pójść w obu kierunkach jednocześnie
Wodzu, z dużą przyjemnością zrobiłem zdjęcia sztangi, zgodnie z Twoim zaleceniem (zdjęcia trochę ciemne bo zmrok mnie wyprzedził):
z boku:
![Obrazek](http://images29.fotosik.pl/287/cac39de6f07a53f8m.jpg)
od frontu:
Jest to pierwsza sztanga T, którą oglądałem na żywo z bliska, ale na moje oko oba widoczne maźnięcia farbą wydają się być w stanie dziewiczym: zarówno żółta plomba na nakrętce, jak i niebieska farba na pokrętle. Idziemy dalej tym tropem?
Piotruś, faktycznie, w statycznym 003 widać dużą rozbieżność między MAF z pozycji 2 i 3, Ta różnica występuje także w 003 dynamicznym. Po lekturze świetnego wątku Meszruma o diagnostyce TDI wyciągnąłem wniosek, że lmm mierzy nieprawidłowo. Nie spodziewałem się jednak, że to co widać w statycznym 003 to obraz mapy awaryjnej
![n :galy:](./images/smilies/041.gif)
. Cokolwiek to oznacza, przyznaję, że brzmi niepokojąco.
Nie mamy pewności, że lmm mierzy błędnie, ani pewności, że mierzy prawidłowo. Zakładam, że czyszczenie lmm może nic nie dać, ale nie powinno zaszkodzić, jeśli zrobię to w sposób nieinwazyjny. Dlatego, ogromnie jestem Tobie wdzięczny za krótki i świetny opis, jak wyczyścić przepływomierz
Mam jednak nadal mętlik czym to najlepiej czyścić, aby było skuteczne i nie destrukcyjne. Podanego przez Ciebie "kontakt spray" firmy MOTIP nigdzie nie mogę znaleźć. W ofercie MOTIP znalazłem dwa preparaty o podobnym zastosowaniu: 1. contact cleaner, 2. electro protect, które wyglądają tak:
1.
![Obrazek](http://images36.fotosik.pl/22/d5496360f0e47710m.jpg)
2.
Czy podany przez Ciebie "kontakt spray" to jest jeden z tych dwóch, czy to jeszcze inny produkt? Kupiłem nawet dzisiaj coś co nazywa się "Kontakt spray" innej firmy, ale w opisie nie ma słowa na temat jego właściwości czyszczących tylko jest mowa o uszczelnianiu i ochronie instalacji przed wilgocią. Nie chciałbym popsikać brudnego lmm warstwą ochronną przed usunięciem tego brudu.
Gdy lmm będę miał już w rękach, dam znać, czy to oryginał, czy "Hong-Kong"
Pozdrawiam, Maciej
![Smile :-)](./images/smilies/icon_smile.gif)