.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 07.lut.2025 00:35:57

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: [AEL A6 C4] Nierówna praca na wolnych przy zimnym silniku
PostNapisane: 28.paź.2008 22:27:42 
Użytkownik

Witam

Panowie mam od jakiegoś czasu problem z moim AEL'em. Mianowicie chodzi o to, że silniczek po nocnym postoju odpala od strzału - wszystko super przez jakies 30s po odpaleniu. Po tym czasie zaczyna kuleć, chodzi nierówno, szarpie, aż czuc to w środku - trzęsie sie cała buda. Po lekkim przygazowaniu jest ok przez 10s i znowu to samo - dzieje się tak aż do rozgrzania silnika. Auto nie kopci, nie bierze oleju super przyspiesza i wogule nie ma na co narzekać- wkreca sie dobrze na obroty, idealnie przyspiesza wciskając w fotel.... od tej str jest super. - denerwuje mnie tylko te szarpanie na wolnych obrotach. Jak lekko dodam gazui wejdzie na np 900obr to jest ok, lecz po puszczeniu nogi z gazu auto chodzi nierówno. VAG wykazuje mi tylko uszkodzony czujnik temp. paliwa. Ale czy to on może to powodować???? nie wiem co się mogło zepsuć. Jeśli ktoś coś może mi pomóc to bede wdzięczny.

W autku są nowe filtry oleju, powietrza i paliwa - KNECHT. Nie wiem kiedy były wymieniane świece, ja ich nie zmieniałem, ale czy one coś mogą powodować? autko po tygodniowym postoju odpala od strzała, jak jest 0 na dworze to podgrzewa swieczki i takrze odpala i chodz super a po 20s jest lipa. Może to dziwne ale czasmi jak nierówno pracuje to mruga kontrolka od swiec... po ponownym rozruchu juz nie mruga. Przy nierównej pracy silnika autko dymi na biało... po rozgrzaniu dymienie przechodzi... Latem nie było tego problemu....

Nie wiem gdzie szukać powodu nierównej pracy silnika. Jak załapie troche temp jest idealnie.

Strefa czasowa: UTC + 1