.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 07.lut.2025 11:08:00

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: [B4 AAH] numery poduszek
PostNapisane: 14.maja.2009 21:26:07 
Użytkownik

Przeczytałem to, co wynalazła szukajka na temat:
- drgań budy podczas przyspieszania
- stuków przy zmianie biegów
- drgań drążka zmiany biegów
- a także "luzu" przy puszczaniu gazu bez wysprzęglania silnika.

Podejrzewając, iż jest to poduszka silnika udałem się do mechanika. Po oględzinach stwierdził, że "obie, tylne poduszki" są do wymiany.

Jednak pojawiło się kilka kwestii:
1. czy "obie, tylne poduszki" to te, na których zawieszony jest silnik i skrzynia, czy też silnik ma osobne i skrzynia ma jakieś inne?
2. jakimi uszkodzeniami może skutkować dłuższa jazda na takich uszkodzonych poduszkach?
3. proszę osoby, które mają taką możliwość o podanie numerów seryjnych powyższych poduszek (jeżeli na podstawie opisu są w stanie określić jakie to), abym mógł je kupić.
4. czy jest jakiś sposób, na sprawdzenie (w przypadku kupna używanych) ich stanu

P.S. W ramach wytłumaczenia:
- a ASO powiedzieli mi, że poduszki do AAH nie są już produkowane i nawet po VIN-ie nie są w stanie podać mi tych numerów
- w Intercarsie mają różne poduszki (w obudowach aluminiowych i bez) w bardzo różnych cenach od kilkudziesięciu zł do ponad 500 zł za sztukę
- mechanik nie zna numeru tej części i żeby to sprawdzić musiałby ją wymontować, co unieruchomi mi samochód na jakiś czas (a ja go potrzebję na codzień)

P.S. 2 (pewnie ma to znaczenie)
- napęd na przód
- skrzynia manual

Tytuł:
PostNapisane: 14.maja.2009 21:40:49 
Moderator

Auto: C4,B6 quattro, A2
masz 5 poduszek. 3 silnika i 2 skrzyni. silnika 2 po bokach sa olejowe w obudowie alu a czolowa to kikut z guma na koncu. te od skrzyni bieghow to zwykle metalowo-gumowe. silnikowe jak padaja to przenosza drgania silnika podczas jazdy. skrzyni jak padaja to wlasnie to szarpanie podczas zmiany biegow. niemniej jednak jezeli poduszki silnika sa walniete to tez moze sie objawiac podobnie jak wtedy kiedy sa padniete te od skrzyni z ta roznica ze chwile po tym padaja te od skrzyni. ASO ktore twierdzi ze nie mozna znalezc numeru czesci bo czesc juz nie produkowana powinno postarac sie o nowa kadre. :):

A4Q '03 1.9 - 15-
A2 '01 1.4 - 24-

Tytuł:
PostNapisane: 14.maja.2009 21:48:51 
Użytkownik

Czy zakładając, że padły i te od silnika i te od skrzyni, to czy można jakoś szacunkowo określić koszt samych części??

I ponawiam pytanie, co do konsekwencji jazdy z taką usterka (termin naprawy mam dopiero na 8 czerwca).

Rozszerzam także swoją prośbę o podanie numerów także poduszek pod skrzynię.

Będę bardzo wdzięczny.

Strefa czasowa: UTC + 1