.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 23.lis.2024 17:31:43

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: [B5 AKN] Wałki rozrządu
PostNapisane: 03.lis.2008 16:02:43 
Użytkownik

witam
Właśnie zbliża się wielkimi krokami wymian wałków oraz całej hydrauliki olejowej w moim samochodzie. I tu pojawia się dylemat jakie wałki kupić czy ma ktoś może z klubowiczów sprawdzonego sprzedawce owych części znalazłem coś takiego jak myślicie warto? http://www.allegro.pl/item471481513_now ... _nowe.html A co sądzicie o wałkach firmy Febi?
Pozdrawiam i czekam na odpowiedz?

Tytuł:
PostNapisane: 03.lis.2008 16:41:14 
Użytkownik

Auto: A8 D3 4.2 MPI
nie kupuj zadnych podrobek bo zaraz bedziesz je wymieniac na nowo :!: :!: :!: :!: jezeli walki to tylko oryginaly albo regeneracja u swiatka w bydgoszczy podkladki dzwigienki i popychacze tez tylko oryginal :!: :!: :!:
poszukaj w szukajce bylo o tym

Obrazek

audi a3 1.9 tdi ahf jest
bmw e46 330d 204 ps byla :)
bmw e46 320d 150 ps byla
audi a6 c5 avant quattro 2.5 tdi ake bylo
suzuki gsxr 1000 k3 175 ps ponad 300 km/h smiga:):) 0-200 km/h 7 sek :P
http://www.youtube.com/watch?feature=pl ... 6h8e2jv3-c
tak to daje ognia :):

Tytuł: Re: Wałki rozrządu 2,5 AKN
PostNapisane: 03.lis.2008 19:07:38 
Użytkownik

Czesc,
co forum to obyczaj
tu widze, ze dominuja rozwiazania 2 (jezeli chodzi o walki)
- regeneracja u Swiatka (wielu kieruje sie tutaj dobra opinia Piotrusia na temat tej uslugi)
- nowe walki od hurtowni http://www.karford.com.pl/ (tu dobre slowo o tych walkach chyba jak sie nie myle ADAM 12??? rozpowszechnia)

Szkoda, ze nikt nie rozpoznal np tematu nowych (nie regenerowanch) walkow od Swiatka (robi .. zdaje sie, ze trzeba dac swoje "na zebatki")

W Germani wynalazlem na szybko, ze cam-pro "polecali" a "nie polecali" Meyle i neutral Eksan. Tez ktos napisal, ze w pudelku cam-pro mial walki z logiem Eskan (zostal oszukany albo dla cam-pro walki robi eskan???)

Troche dziwne, ze o febi zero opini w kontekscie V6TDI tym bardziej, ze febi to jeden z wiekszych prodecentow czesci (takze robi walki do wielu aut) - moze cena wysoka?

Wez pod uwage, ze wiekszosc opini to powielanie opini innych czesto ludzi (wiec z rozsadkiem sie nimi kieruj)
Pozdrawiam,
Przemek

PostNapisane: 03.lis.2008 20:07:30 
Użytkownik

[quote="przemekk74"]Czesc,
co forum to obyczaj
tu widze, ze dominuja rozwiazania 2 (jezeli chodzi o walki)
- regeneracja u Swiatka (wielu kieruje sie tutaj dobra opinia Piotrusia na temat tej uslugi)
-

niekieruje sie zadna opinia piotrusia :!: :!: :!: sam mam regenerowane i po 2 latach uzytkowanie wygladaja jak nowe :!: :!: sciagalem jakis czas temu dekiel nie wiem jak popychacze i dzwigienki bo te mam oryginaly moze troche sie juz zuzyly reszta podrob to dla mnie zlom ktory sie szybko wytrze (chociarz moge sie mylic )ale widzialem nieraz walki po bardzo malym przebiegu i juz nosily slady zurzycia pisze ten post tylko i wylacznie ze swojego doswiadczenia :!: jak wymienialem walki to nawet nie czytalem tego forum :!:

Obrazek

audi a3 1.9 tdi ahf jest
bmw e46 320d 150 ps byla

PostNapisane: 03.lis.2008 21:28:03 
Użytkownik

badyl napisał(a):
sam mam regenerowane i po 2 latach uzytkowanie

26.Maj.2008
http://www.audiklub.org/phpBB2/viewtopi ... t=#1189849
badyl napisał(a):
regenerowalem u swiatka 30 tysiecy temu

wiec walki sa swietne bo pewnie teraz zrobiles na nich lacznie az ze 35tys? (kosmicznych przebiegow nie robisz) Nie podwazam ich jakosci ale 35tys to chyba kazde z allegro wytrzymaja przy nowej sprawnej hydraulice, odmie itp

badyl napisał(a):
nie kupuj zadnych podrobek bo zaraz bedziesz je wymieniac na nowo - jezeli walki to tylko oryginaly albo regeneracja u swiatka w bydgoszczy

zaloze sie, ze to jedyne walki jakie wymieniales w v6tdi wiec praktycznych doswiadczen z innymi niz ori (ktore Ci sie wytarly) oraz regenerowanymi, ktore wytrzymaly az 35 tys nie masz doswiadczenia ale wiesz doskonale, ze jakie by nie byly i kto by je nie robil to napewno zaraz sie wytra
Wiesz co to czesc podrabiana a czesc nie markowana przez audi (celowo nie pisze produkowana bo pewnie wiekszosc czesci maja od zewn dostawcow i je tylko markuja)?
Pozdrawiam,
Przemek

PostNapisane: 03.lis.2008 22:02:19 
Użytkownik

przemekk74 napisał(a):
badyl napisał(a):
sam mam regenerowane i po 2 latach uzytkowanie

26.Maj.2008
http://www.audiklub.org/phpBB2/viewtopi ... t=#1189849
badyl napisał(a):
regenerowalem u swiatka 30 tysiecy temu

wiec walki sa swietne bo pewnie teraz zrobiles na nich lacznie az ze 35tys? (kosmicznych przebiegow nie robisz) Nie podwazam ich jakosci ale 35tys to chyba kazde z allegro wytrzymaja przy nowej sprawnej hydraulice, odmie itp

badyl napisał(a):
nie kupuj zadnych podrobek bo zaraz bedziesz je wymieniac na nowo - jezeli walki to tylko oryginaly albo regeneracja u swiatka w bydgoszczy

zaloze sie, ze to jedyne walki jakie wymieniales w v6tdi wiec praktycznych doswiadczen z innymi niz ori (ktore Ci sie wytarly) oraz regenerowanymi, ktore wytrzymaly az 35 tys nie masz doswiadczenia ale wiesz doskonale, ze jakie by nie byly i kto by je nie robil to napewno zaraz sie wytra
Wiesz co to czesc podrabiana a czesc nie markowana przez audi (celowo nie pisze produkowana bo pewnie wiekszosc czesci maja od zewn dostawcow i je tylko markuja)?
Pozdrawiam,
Przemek

kosmicznych przebiegow nierobie bo niestety teraz do pracy niejezdze (jakies 1,5 roku) sila wyzsza problemy zdrowotne na ta chwile mam okolo 40 tys przejechane poszukaj w szukajce na temat innych walkow zobaczysz co sie dzieje :d nawet regenerowane w innej firmie niz swiatek pisalem ze moze sa jakies dobre ale o tym nie wiem :!: na swoim aucie mam takie przetestowane i dlatego o nich pisze :!: osobiscie niezakladal bym nic innego bo dla mnie to jak gra w lotto jest to tylko wylacznie moja opinia np jakie ty polecasz nie ori co sie zaraz nierozleca i masz przetestowane :?: :?: jak mogl bys to daj jakies linki z checia poczytam

Obrazek

audi a3 1.9 tdi ahf jest
bmw e46 320d 150 ps byla

Tytuł:
PostNapisane: 03.lis.2008 22:12:28 
Użytkownik

Auto: T&C 3.8
W czasach gdy sprzedawałem pierwsze wałki z "Karforda" nikt o Świątku nie wspomninał.
Jedynym wyjściem było ASO (980zł szt) lub "karford" (około 590 zł szt)

Ludzie którym sprzedałem te zestawy nie zgłaszali się do mnie nigdy. Pierwszy zestaw poszedł około 3 lata temu.
Nie wiem jakie przebiegi już są zrobione na tych wałkach.... niemniej jednak po rozmowie z chłopakami z "karforda" wnioskuję że z ichnymi wałkami nie dzieje się nic złego.
Sprzedali tego mnóstwo i o ile pamiętam byli pierwsi na rynku z zamiennikami do tego modelu.

Tego sprzętu z linku nie znam.Cena przednia... Świat idzie do przodu.Stąd też ceny.
Niemniej jednak proponuje autorowi tematu wybrać "karford" lub Świątka.. Bo może się okazać że nie zaoszczędzisz tych paru stówek ;)

PostNapisane: 03.lis.2008 22:53:48 
Użytkownik

przemekk74 napisał(a):
Szkoda, ze nikt nie rozpoznal np tematu nowych (nie regenerowanch) walkow od Swiatka (robi .. zdaje sie, ze trzeba dac swoje "na zebatki")

Tak,robi nowe nie regenerowane.
Mam takie założone w swojej niunii,tylko trzeba dać swoje stare ''na zębatki'' ,a to wiem od Piotrusia...:peace:

Tytuł:
PostNapisane: 13.lis.2008 19:21:42 
Użytkownik

Wałki kupione w Karfordzie odma w Aso a niunia jedzie do quattro service w Krakowie. Zobaczymy jak będzie po wymianie.

Tytuł:
PostNapisane: 13.lis.2008 20:34:51 
Użytkownik

Sebo79 napisał(a):
Wałki kupione w Karfordzie odma w Aso a niunia jedzie do quattro service w Krakowie. Zobaczymy jak będzie po wymianie.

Ile dałeś za wałek ?

Tytuł:
PostNapisane: 13.lis.2008 22:19:47 
Użytkownik

cały komplet, 4 wałki,24,popychacze,pestki, dzwigienki,zaślepka wałka,2 simeringi z przesyłką 3300 zł. Myśle że cena dość przystępna.

Tytuł:
PostNapisane: 14.lis.2008 09:24:14 
Użytkownik

a kto sie podpisal jako producent
- walkow
- elementy hydrauliki
Pozdrawiam,
Przemek

Tytuł:
PostNapisane: 14.lis.2008 11:56:27 
Użytkownik

Wałki są opakowane w "noname" pudełka.
Krzywki w śmiesznych przezroczystych folijkach kamyczki są ORI a popychacze mieli ORI i INA.

Tytuł:
PostNapisane: 14.lis.2008 13:02:50 
Użytkownik

Czyli walki sa tak zapakowane, ze mozna powiedziec, ze sa "noname" (nie chce obnizac ich jakosci aby bylo jasne)?
Czy te walki sa "puste" w srodku (jakby rurka z krzywkami) czy pelne? Czy widzisz na krzywkach jakiekolwiek slady ktore moglyby wskazywac ze to sa regenerowane? Czy metal (odcinek walka bez krzywek) pomiedzy krzywkami jest chropowaty czy gladki?
Przemek

Tytuł:
PostNapisane: 14.lis.2008 16:01:02 
Użytkownik

przemekk74 napisał(a):
Czyli walki sa tak zapakowane, ze mozna powiedziec, ze sa "noname" (nie chce obnizac ich jakosci aby bylo jasne)?
Czy te walki sa "puste" w srodku (jakby rurka z krzywkami) czy pelne? Czy widzisz na krzywkach jakiekolwiek slady ktore moglyby wskazywac ze to sa regenerowane? Czy metal (odcinek walka bez krzywek) pomiedzy krzywkami jest chropowaty czy gladki?
Przemek

wałki są pełne.Śladów regeneracji nie ma.Kilkakrotnie je oglądałem.Metal jest chropowaty.

Tytuł:
PostNapisane: 16.lis.2008 09:51:57 
Użytkownik

Zgadza się wałki sa zapakowane w kartonowe pudełka z których usunięto starannie wszelkie naklejki. Na jednym pudełku udało mi się odczytać że są to niemiecki wałeczki i napewno nie są regenerowane. Pozostałe elementy też są niemieckie. Zobaczymy jak się będą zachowywać podczas ekspluatacji. Auto już jest w quattro serwis w Krakowie za tydzień ma być zrobione.

Tytuł:
PostNapisane: 23.maja.2009 10:25:15 
Użytkownik

witam.
chciałbym sie dowiedziec jakiej firmy audi montuje wałki rozrzadu? nadszedł czas wymiany wałkow plus hydrauliki ;/ chciałbym wymienic na orginał ale nie moge nigdzie znalezc ifno.

Strefa czasowa: UTC + 1