.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 06.lut.2025 15:04:22

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: [A6 C5 2.7BT] Ucieka płyn chłodzący.
PostNapisane: 19.lis.2008 13:14:45 
Użytkownik

Auto: A6 C6 4.2 BAT
Witam

Panowie niestety nie pamiętam dokładnie kodu silnika, ale jeśli będzie on potrzebny to zaraz napiszę.

Chciałbym się zapytać jakie są sposoby lokalizacji wycieku płynu. Co jakiś czas muszę go dolewać i po pewnym czasie znowu widzę, że mam znowu połowę zbiorniczka. Z tego co widziałem to poniżej tej połowy płyn nie ucieka.

Teraz pisząc tego posta przypomniało mi się, że ja mam jakby takie małe rysy chyba od pęknięć na zbiorniku ale sam nie wiem czy właśnie płyn zatrzymuje się poniżej tych rysek.

Raz jak sprawdzałem sobie poziom oleju w skrzyni biegów to po podniesieniu lewej strony samochodu zauważyłem, że dosyć szybko kapią krople na ziemie. Sprawdziłem lepkość i zapach i stwierdziłem, że to płyn chłodzący, ale przez to że ten silnik jest duży to zauważyłem tylko tyle, że ścieka gdzieś po silniku i skapuje tutaj w okolicach łączenia silnika ze skrzynią.

Dzisiaj będę chciał sprawdzić czy ten zbiorniczek płynu jest dobry.

Może macie jakiś fajny sposób jak zlokalizować wyciek. Chłodnica jest raczej cała bo zawsze jak stawiałem samochód to nie było kropel w tym miejscu. Dodam że nie mam osłony plastikowego pod silnikiem.

Myślałem nad tym aby spuścić wodę z całego układu i zaślepić jeden wężyk idący do zbiornika wyrównawczego a do drugiego podłączyć sprężarkę i wpuścić trochę powietrza w układ i będę słyszał syczenie. Co wy na to ?

Mam nadzieje, że to nie jakaś uszczelka na silniku lecz może jakiś króciec plastikowy albo coś w tym stylu.

Pozdrawiam

Strefa czasowa: UTC + 1