.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 28.lut.2025 14:45:43

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: [A4 B5 1.9 TDI AFN] Interpretacja logów turbiny
PostNapisane: 03.lut.2017 00:03:26 
Użytkownik

Witam serdecznie wszystkich forumowiczów, jako że jest to mój pierwszy post na forum. Od niedawna jestem posiadaczem Audi A4 1.9 TDI z silnikiem AFN. Dzisiaj postanowiłem sprawdzić turbinę VAG-comem, zupełnie profilaktycznie i z ciekawości, auto nie było "zamulone", nie działo się też nic co mogłoby moim zdaniem powodować zaniepokojenie do czasu aż wykonałem log dynamiczny w bloku 11. Oto wyniki :

http://vaglog.pl/log-011_4ti86m.html

Z tego co udało mi się wyczytać przeładowanie turbiny stwierdza się po tym jak rzeczywiste ciśnienie doładowania jest większe od zakładanego przez sterownik o około 200 mbar. U mnie w skrajnym przypadku różnica wynosi aż 438 mbar :galy: następnie rzeczywiste ciśnienie zaczyna gwałtownie spadać, przypuszczałem że jest to objaw przeładowania i że autko wpadło w tryb awaryjny, podpiąłem znowu vaga sprawdziłem błędy i o dziwo żadnego nie było :?: a audi dalej jeżdzi przyzwoicie ( być może to moja błędna subiektywna opinia bo to jak dotąd moje pierwsze autko z turbiną i jak dotąd najmocniejsze, poprzednio jeżdziłem dwulitrową 80-tką na gazie z 90 konnym silnikiem ABT, więc może po prostu nie wiem jak to ma w "rzeczywistości" jechać). Stąd moja prośba do bardziej doświadczonych użytkowników o właściwą interpretację wyników pomiaru :)

Tytuł: Re: [A4 B5 1.9 TDI AFN] Interpretacja logów turbiny
PostNapisane: 03.lut.2017 10:30:33 
Moderator

Auto: Audi S4
Kiepsko to wygląda....
pojezdzij dynamicznie z tydzien. I znow zaloguj 011 i 010 dynamiczne..... i zapraszam ponownie.

S4 B5 Avant quattro ..AGB.. szybka czarnulka

Była : B5 Avant quattro ..APU..
Była : B3 Limo ..SB..
Była : C4 TDi Avant quattro ..AEL..
Była : B5 TDi Avant quattro ..AFN..
Była : B3 Limo ..SF..
Była : B5 TDi Avant ..AFN..
Była : B5 TDi Limo ..AFN..
Była : B4 TDi Avant ..1Z..

PostNapisane: 16.lut.2017 18:57:14 
Użytkownik

Niestety kolega przemik miał rację. Autko po paru dniach dynamicznej jazdy zaczęło wpadać w tryb awaryjny, silnik płynnie wchodził na obroty do 2,5 tys. po czym jakby nie reagował na gaz, po podpięciu VAGa wyskakiwał błąd 575. Podczas obserwacji pracy sztangi gruszki zarówno podczas testu VAGiem jak i przy użyciu dużej strzykawki zauważyłem że sztanga podnosi się ale nie wraca na swoje miejsce. Niestety po wyciągnięciu turbinki okazało się że to nie sama gruszka się zacina tylko ta dżwigienka która steruje kierowniczkami zmiennej geometrii :( rozebrałem turbinkę w nadziei że może samo czyszczenie coś pomoże, ale niestety jedne kierowniczki chodzą płynnie, inne ciężko było poruszyć na dodatek tworzą głębokie ryski, tak więc oddałem turbinkę do regeneracji, jak ją zamontuję ponownie zrobię logi dynamiczne, obawiam się że mogą być jeszcze problemy z N75, mierzyłem podciśnienie na wyjściu z tego zaworka do gruszki turbiny było 0,42 bar - mało ale winien mógł być wężyk między N75 a zaworem zwrotnym, bo przy króćcu lekko popękał. Teraz wymienię go i inne podejrzane wężyki od podciśnienia, zmierzę wakuometrem N75 na biegu jałowym i wykonam logi i może będę miał pełny obraz sytuacji :) I jeszcze pytanie jakie podciśnienie powinno iść na gruszkę? Na forach i w różnych filmikach wartości wahają się od 0,5 do 0,9 bar, natomiast w serwisówce ani w Vivid Workshop ( została jeszcze AutoData ) nie znalazłem żadnych informacji na ten temat.

PostNapisane: 23.lut.2017 13:11:12 
Moderator

Auto: 4x Audi
Minimalne wżerki to nie tragedia. Ja to planuję/czyszczę i jakoś jeżdżą auta i ludzie nie narzekają. Regeneracja jest ok jak jest na dobrych częściach.

Jest S4 B5 AGB
Garage Our Cars

PostNapisane: 27.lut.2017 12:40:41 
Moderator

Auto: Audi S4
Ja bym sie nie martwił na zapas.... zamontuj sprezarke i wykonaj logi.

S4 B5 Avant quattro ..AGB.. szybka czarnulka

Była : B5 Avant quattro ..APU..
Była : B3 Limo ..SB..
Była : C4 TDi Avant quattro ..AEL..
Była : B5 TDi Avant quattro ..AFN..
Była : B3 Limo ..SF..
Była : B5 TDi Avant ..AFN..
Była : B5 TDi Limo ..AFN..
Była : B4 TDi Avant ..1Z..

Strefa czasowa: UTC + 1