.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 07.lut.2025 00:57:56

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: [B3 90] Błąd 2312 i czujka temperatury...
PostNapisane: 09.mar.2009 22:58:12 
Użytkownik

Auto: C4 2.6 ABC AVANT
Witam.
Bardzo proszę kogoś kto ma silnik 5 cylindrowy w B3 o spojrzenie w jakiej kolejności idą przewody do brązowego czujnika temperatury 3 pinowego zamontowanego od spodu króćca połączonego z grubym wężem idącym do chłodnicy (i walnięcie jakiegoś rysuneczka w paincie który pin to który kolor przewodu).

Otóż przy wywołaniu kodów błyskowych pokazuje mi 2312 - czyli błąd czujnika temperatury. Myślałem że to właśnie ten brązowy od spodu króćca, gdyż jak odpiąłem go to zobaczyłem że ktoś źle wpiął przewody we wtyku (tak mi się przynajmniej wydawało), gdyż przewód żółty z zielony paskiem nie był w ogóle połączony z czujnikiem. Nie namyślając się przełożyłem ten przewód ale nie dość że to nic nie zmieniło to teraz nie pokazuje mi temperatury na zegarach (czyli w ogóle źle wpiąłem).

Jak rozumiem nie dość że ten błąd nie dotyczył tego czujnika to jeszcze zrobiłem sobie "niedźwiedzią przysługę". I pytanie - którego czujnika ten kod dotyczy - jeśli wypnę czujnik na tym samym króćcu który wkręcony jest od góry to silnik zaczyna "fisiować" (gdy podłączę to wszystko jest OK) więc raczej nie ten. Jest jeszcze jakiś czujnik, którego dotyczy błąd 2312?

BTW. gdzie kupię wtyk do tego czujnika 3 pinowego? ta wtyczka już mi zgniła... :(

Będę wdzięczny za wszelkie sugestie.
Pozdr
Olek

Strefa czasowa: UTC + 1