.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 07.lut.2025 03:44:35

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: [A8 4.2 ABZ] Wymiana sprzęgła hydriokinetycznego
PostNapisane: 03.kwi.2009 11:09:14 
Użytkownik

Witam.
Mam pytanie odnośnie A8 4.2 1997. Auto odpala, można zapiąć każdy bieg, obroty rosną ale auto nie jedzie. Prawdopodobnie do wymiany jest sprzęgło hydriokinetyczne. Czy ciężko jest je wymienić ?
Pozdrawiam

Ostatnio edytowano 15.cze.2010 22:47:24 przez KRapicki, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: 03.kwi.2009 11:27:17 
Użytkownik

Wcale nie jest powiedziane że jest to sprawa sprzęgła. A jeśli nawet musisz wymontować skrzynie biegów co łatwe w tym modelu nie jest. Sprzęgło montując trzeba odpowiednio osadzić w pompie olejowej. Tyle że to i tak bez znaczenia bo po uszkodzeniu sprzęgła o ile była by to tylko ta awaria skrzynia musi zostać rozmontowana na czynniki pierwsze i wymyta wraz ze sterowaniem. Żeby dobrze pracowała należy w trakcie składania pomierzyć luzy w poszczególnych koszach itd..

Tak więc myślę że skoro zadałeś pytanie czy łatwo wymienia się takie sprzęgło to
nie sądzę żebyś pokonał ten problem sam

Skrzynie automatyczne naprawia masa ludzi na dzień dzisiejszy , naprawiających będzie przybywać bo wielu się wydaje że potrafią . Tyle że zrobić to , a zrobić to dobrze to dwie rożne sprawy.

Tytuł:
PostNapisane: 09.kwi.2009 13:46:24 
Użytkownik

kolego nie jest powiedziane ze to tylko sprzeglo,w skrzynie pracuje masa rzeczy a jak wyciagniesz skrzynie to ja trzeba rozebrac na czynniki pierwsze i ja wyremontowac bo sama wymiana sprzegla moze pomoc na kilka tys km a pozniej padnie kosz lub cos innego.Naprawa takiej skrzyni oscyluje w granicach 4 tys i masz gwarancje wtedy.

Strefa czasowa: UTC + 1