.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 19.lut.2025 00:58:38

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: A8 ABZ błędy w skrzyni POMOCY !!!!!!!!
PostNapisane: 04.cze.2009 18:13:27 
Użytkownik

mam nadzieje ze to nie duzy problem ale skrzynia ma tylko 3 biegi 4 zginą i tempomat przy tym nie działa heheh pojawiły mi się dwa błędy w skrzyni 789-włącznik jazdy do tyłu F41 zwarcie do masy
526-włącznik świateł hamowania F brak sygnału
następnym objawem jaki wystąpił przy tym jest - na liczniku gdzie pokazuje w jakiej pozycji jest dźwignia zmiany biegów teraz podświetla wszystkie na raz
dodam ze to wszystko zaczeło się od momentu zamontowania instalacji gazowej
z góry dziękuje

Ostatnio edytowano 10.cze.2009 21:07:31 przez maniura04, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: 04.cze.2009 19:41:16 
Użytkownik

kolego najprawdopodobniej ale to nie napewno skrzynia zlapala bledy z instalacji gazowej bo nieraz tak bywa i weszla w tryb awaryjny. Wypnij gaz tzn wyjmij bezpiecznik a najlepiej odepnij komputer i pojezdzij na benzynie,zresetuj kompa w aucie tez i moze to minie a jak nie to w najgorszym wypadku remont skrzyni badz zakup sterownika skrzyni.Trudno gdybac bo to bez sensu

Tytuł:
PostNapisane: 05.cze.2009 20:12:59 
Użytkownik

problem rozwiązany do wymiany wybierak

Tytuł:
PostNapisane: 07.cze.2009 17:14:20 
Użytkownik

a mam jeszcze jedno pytanko pod nogami pasazera są jakieś kable , przekażniki , czy któryś z nich ma coś wspolnego ze skrzynią ?

Tytuł:
PostNapisane: 10.cze.2009 21:06:40 
Użytkownik

chłopaki ponawiam mój temat i opisze dokładnie co się dzieje -
po odpaleniu auta i przesunięciu dźwigni na którąkolwiek pozycji np.R na wyświetlaczu zaczynają się dziać cuda samo przeskakuje P po chwili 3 N itd oczywiście po włączeniu na pozycje R auto stoi nie chce jechać ale jak tylko włącze na D na liczniku podświetlają się wszystkie pozycje czyli skrzynia wchodzi w tryb awaryjny i ma tylko jeden bieg 3 no i naprawia się R i P .
ze znajomym byliśmy święcie przekonani ze to wybierak jest do wymiany ale po jego wymianie nic nie pomogło czyli jest mój OK . jak weszliśmy pod auto to zaopserwowaliśmy ze jest jakaś kopółka przy skrzyni gdzie dochodzi linka od wybieraka, do tej kopółki w górnej części dochodza jakieś kabelki i jest gumowa osłonka niestety zdarta i ,. I MOJE PYTANIE DO ZNAWCÓW PROSZE NAPISZCIE CO TO ZA KOPÓŁKA I CZY W NIEJ JEST JAKAŚ ELEKTRONIKA I CZY MOŻNA JĄ BEZ PROBLEMU WYMIENIĆ .
Z GÓRY DZIĘKUJE

Tytuł:
PostNapisane: 11.cze.2009 10:37:50 
Użytkownik

kolego tam wlasnie dochodza kable sterujace cala skrzynia.Sterownik skrzyni jest pod maska przy podszybiu a pod autem jest plyta sterujaca.Czesto te kabelki zostaja uszkodzone badz zasniedzieja i skrzynia wariuje przez to.Mozesz je poodpinac,poczyscic,posprawdzac moze pomoze. Mozesz tez podmienic z jakim kolega sterownik od skrzyni (musi byc ten sam numer na sterowniku) i wtedy zobaczyc jak sie zachowuje skrzynia. To jest okolo 2 godzin roboty na wszystko zeby posprawdzac i wykluczyc ewentualne bledy elektroniczne

Tytuł:
PostNapisane: 11.cze.2009 17:02:33 
Użytkownik

sterowniki zakładaliśmy 3 inne i to samo myślę ze coś tam koło skrzyni tylko dostęp bardzo lichy tam jest nie wiecie czy mozna to wymontować bez problemu czy czasem po wymontowaniu coś się nie poprzestawia i trzeba będzie skrzynie wyciągac heheh .

Strefa czasowa: UTC + 1