Krzysztof Lachowski napisał(a):
witam. mój wskaźnik temperatury skacze podczas jazdy po mieście raz ma 75 stopni za chwile 80,70,65,80, i tak bez przerwy na trasie trzyma 80 maks ale gdy wyłącze silnik i po chwili odpalam go wskaźnik wskakuje na 90 i trzyma tak może 10 minut i zaczyna dalej wariować dodam że ciepłe powietrze daje czadu hmmm? termostat czy czujnik pada?
1. Sprawdź VAG`iem czy odczyt w silniku w grupie 007 i w zegarach jest identyczny. Jeśli odczyt z 01/007 pokazuje prawdę a w zegarach jest duża różnica wtedy mamy do czynienia z uszkodzeniem wskaźnika w zegarach (zimne luty lub słaby styk na kostkach po uszkodzeniu np przy demontażu licznika gdy nieumiejętnie korygowano przebieg)
2. Jeśli odczyt z 01/007 i z zegarów jest identyczny i temperatura skacze w identyczny sposób, problem może leżeć po stronie uszkodzonego czujnika lub przyłączy elektrycznych doń dochodzących.
3. Wykonaj odczyt błędów z pamięci usterek silnika i liczników. Być może pojawi się błąd czujnika.
4. Z drugiej strony miałem ostatnio podobne perturbacje z moim AHL`em. W trasie trzymał 71 st C (szafa i silnik) po chwilowym zatrzymaniu temp rosła do 85 st C. U mnie problemem okazał się termostat. Pytanie do Ciebie: kiedy i czy w ogóle go wymieniałeś i czy usterka pojawiła się nagle czy już kupiłeś autko z takim defektem ?
Jeśli usterka pojawiła się nagle, wykluczamy termostat.