.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 07.lut.2025 14:44:43

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: [A4 2.0 FSI] Szarpanie
PostNapisane: 14.lip.2009 14:56:48 
Użytkownik

mam audi a4 2.0 FSI z automatem rocznik 2002.
Trzymając na hamulcu przekładająć bieg czuje szarpnięcie, ruszająć jest to samo.. nie wiem jak w czasie przekłądania na wyższe biegi.. auto jest dopiero w remoncie przodu więc nie jezdziłem nim .. ktoś wie co może sie dziać ?
olej ze skrzyni jest brązowy..

Tytuł:
PostNapisane: 19.lip.2009 19:50:39 
Użytkownik

okazuje się, że mam multitronic.. podobno po odłączeniu aku te skrzynie wariują i trzeba je na nowo adoptować.. czy to jest prawda? i czy mozna zrobić to bez komputera?

Tytuł:
PostNapisane: 19.lip.2009 23:05:36 
Użytkownik

vojtek1 napisał(a):
okazuje się, że mam multitronic.. podobno po odłączeniu aku te skrzynie wariują i trzeba je na nowo adoptować.. czy to jest prawda? i czy mozna zrobić to bez komputera?

Akurat te pierwsze multitroniki to straszna padaczka i niestety, ale nie mają zabezpieczenia przed wypadaniem adaptacji. Słaby aku, odłączenie na kilka minut prądu czy inne ingerencje elektryczne (np. typowe - po instalacji dodatkowego zabezpieczenia antywłamaniowego - szaleje !, oraz czasami adaptacja sama potrafi wylecieć z wielu innych powodów). Aby mieć 100 % pweności powinieneś podłączyć VAG-a i w grupach 10, 11 masz podany prąd, np. 0,270 V, następnie ADP RUN lub ADP OK, temp. oleju skrzyni i momen obrotowy Nm. Aby mieć pewność czy masz/nie masz adaptacji temp. oleju musi wynosić co najmniej 60 st. C. ADP RUN oznacza, że adaptacja zapisuje się, a ADP OK oznacza, że szkrzynia ma adaptację. Jeżeli skrzynia ma właściwą temp. i jest sprawna to ADP powinna być OK. Jeżeli jest inaczej to musisz ją przeprowadzić i proces zawsze odbywa się w taki sam sposób a urządzenie elektroniczne (np. VAG-COM) posłuży tobie do sprawdzenia czy się powiodła.
Opisany problem może wskazywać na wypadniętą adaptację, ale nie musi.
pozdr.
ps. Jeżeli nie posiadasz VAG-a lub możliwości podłączenia to dokonaj próby sam z tym, że PAMIĘTAJ o rozgrzaniu skrzyni !. Wszystkie wskazówi znajdziesz na AKP w SZUKAJ ;) (np. tutaj: http://www.audiklub.org/phpBB2/viewtopi ... ltitronika
w okolicach 15-go postu )

Obrazek
Obrazek

Tytuł:
PostNapisane: 22.lip.2009 12:47:38 
Użytkownik

faktycznie, dzieki.
jeszcze przed adaptacją chciałbym wymienić olej i filtr. Czy w tej skrzyni jest gdzieś miarka poziomu oleju ?

Strefa czasowa: UTC + 1