.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 08.lut.2025 20:00:21

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: [B4 1Z] Problem z układem chłodzenia.
PostNapisane: 24.mar.2009 09:22:01 
Użytkownik

Panowie mam kłopot z układem chłodzenia. miałem uszkodzony termostat i czujnik temperatury. jeździłem tak jakiś czas i co chwile dolewałem płynu bo miałem dziurawe przewody i przy wyższej temperaturze sikał chłodziwem gdzie tylko mógł. wszystko wymieniłem poza przewodami które tylko poskracałem aby aby wyeliminować dziury. niestety niektóre przewody wyglądają na przegrzane i zaczęły znowu pękać ;/ . nigdzie na żadnym schemacie nie posiadam numerów fabrycznych węży układu chłodzenia a i tez nie widzę firmy która sprzedawała by nowe takie węże. tylko na allegro ale one też już są użytkowane często tak długo jak moje.głównie chodzi mi o wąż który idzie do chłodzenia filtra oleju bo ten sypie się w rękach i jest jak sito . mógł by mnie ktoś nakierować na numer fabryczny tego węża? albo choćby miejsce gdzie mógł bym zakupić nowe? z góry dzieki

Tytuł:
PostNapisane: 24.mar.2009 12:28:09 
Użytkownik

Auto: AFN quattro,AVG quattro, CFHF 4x4
Obawiam się że czeka Cię wizyta w ASO lub na składzie używanych części.
Ten sam wąż poległ w moim ex 1Z`cie i znalazłem go używanego - działa od ponad 4 lat.
Nie jeździj z nieszczelnym układem chłodzenia, zabijesz głowicę.
Z którego roku jest twój 1Z ?
Masz auto z parapetami czy tapicerką pod szybami ?

Tytuł:
PostNapisane: 25.mar.2009 12:12:03 
Użytkownik

Nie jeżdżę właśnie z tego powodu.i troszkę szkoda ze moja dziecina stoi tak nie ruszana a jak narazie nic ciekawego nigdzie nie znalazłem co do tych wężów .wszystko czym handlują również ma przebieg około 200tysi. Moja audina to tdi 1.9 z końca 1994 roku z tapicerką pod szybami. Sklep może mi to zamówić ale potrzebują numer katalogowy :/.

Tytuł:
PostNapisane: 11.gru.2009 19:31:35 
Użytkownik

Wszystko znalazł mi jakiś serwis i lepiej jednak aby chłodzenie jak już się wymienia to na nowe części ponieważ przynajmniej głowa spokojna że znowu któryś się nie zacznie moczyć. Pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: 13.kwi.2010 20:15:12 
Użytkownik

Odświeżając troszkę temat mam jeszcze jedno pytanie . Ile płynu chłodniczego mieści się w silniku i czy idzie nowym płynem zalać cały układ na zimno? Pytanie rodzi się ze zdarzenia jakie miało miejsce u mnie miesiąc temu a mianowicie jadąc do krakowa droga przebiegła extra a4 i troszeczkę moja dziecina (audica) dostała w kość i pewnie wszelkie termostaty się pootwierały może nawet pierwszy raz po pełnej modernizacji układu wężów chłodzenia.Kiedy wróciłem to po kilku dniach zaświeciła mi się znowu kontrolka płynu wiec zaglądam do zbiornika i okazało się ze kontrolka nie robiła jaj tylko po prostu stracił się płyn .... ale gdzie???? żadnego wycieku wszystko szczelne jak w prezerwatywie. Czy jest to możliwe ze dopiero jak go przegoniłem w takiej trasie to płyn zalał wszelkie węże i zbiorniki w układzie wewnętrznym? Jeżdżę nadal teraz cały czas ale w krótkich trasach i szczerze nie wycieka ani kropla. układ ma podciśnienie bo jak odkręcam korek to ledwo mnie nie wessa do zbiornika. Czy moje przypuszczenia mogą być trafne???

Strefa czasowa: UTC + 1