.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 12.lut.2025 10:43:39

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: [A6 2,5TDI 1998 AFB tiptronic] Szarpanie i skaczące obroty
PostNapisane: 06.sie.2009 20:19:32 
Użytkownik

Witam wszystkich forumowiczów.
Mój problem wygląda następująco:
- dość często podczas przyśpieszania (podczas zmiany biegów - tiptronic) następuje szarpnięcie
- jak zwalniam (puszczam pedał gazu) obroty spadają do ok 750 i nagle wzrastają do ok 1100 i wtedy szarpie, mam wrażenie jak by redukował bieg znowu wrzucał wyższy.
Sprawdzałem VAG-iem brak jakichkolwiek błędów w silniku i skrzyni, olej w skrzyni wymieniony ok 15tyś. temu.
Będę wdzięczny za jakiekolwiek sugestie.

Przeczytałem kilka postów na ten temat np: http://www.audiklub.org/phpBB2/viewtopic.php?t=95160 może zastosować procedurę jaką poleca Piotruś z wypięciem podciśnienia EGR ??

Tytuł: Re: [A6 2,5TDI 1998 AFB tiptronic] Szarpanie i skaczące obro
PostNapisane: 07.sie.2009 06:08:56 
Klubowicz

maxvilander napisał(a):
Przeczytałem kilka postów na ten temat np: http://www.audiklub.org/phpBB2/viewtopic.php?t=95160 może zastosować procedurę jaką poleca Piotruś z wypięciem podciśnienia EGR ??

"Zastosowanie tej procedury" ;) bardzo często pomaga we wstępnym wytypowaniu przyczyn problemów . Po przeczytaniu tego:
maxvilander napisał(a):
- dość często podczas przyśpieszania (podczas zmiany biegów - tiptronic) następuje szarpnięcie

... sam chciałem zasugerować Ci (chwilowe) wypięcie wężyka, ale po doczytaniu tego:
maxvilander napisał(a):
- jak zwalniam (puszczam pedał gazu) obroty spadają do ok 750 i nagle wzrastają do ok 1100 i wtedy szarpie, mam wrażenie jak by redukował bieg znowu wrzucał wyższy.

... straciłem entuazjazm i obawiam się, że natura Twoich problemów jest inna ... .

Niemniej - zsunięcie wężyka z membranki EGRa trwa 2 sekundy, zaślepienie dziurki w wężyku (chociażby śrubokrętem z fabrycznego zestawu narzędzi) jakieś 5 sekund i dlatego myśllę, że żadnych strat nie poniesies zaczynając od takiego "eksperymentu" .

Jeżeli geneza Twojego problemu pochodzi od układu dolotowego, to eliminując tymczasowo EGRa z gry - wwym. sposobem dowiesz się się lub wyeliminujesz jego niesprawność.
.
Reasumujac - możesz, a moim zdaniem nawet powinieneś próbnie wypiąć EGRa ale coś mi się nie wydaje aby to był koniec diagnozy Twoich kłopotów :/ .
:peace:

Tytuł:
PostNapisane: 07.sie.2009 07:51:14 
Moderator

Auto: Audi A8 D2 4.2 quattro
Ja tylko słyszałem (zaznaczam że słyszałem, za to od mechanika od ASB) że jak skrzynia podczas zmiany biegu (np z 2 na 3) najpierw podnosi obroty, potem "zarzuca" bieg z szarpnięciem to jest z nią nie za dobrze.
po zrobieniu tego co Ci Piotruś radził, udałbym się na diagnozę skrzyni i/lub ewentualną wymianę oleju.
Przy czym wymianę (jesli się zdecydujesz) robiłbym dynamiczną....

Honda NC750S DCT '2019 [09.2019-teraz] R2
Email: lukaszgryglicki@o2.pl, tel: 693582014
Морготх
Leśny Dziadek

Strefa czasowa: UTC + 1