.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 07.lut.2025 23:35:48

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: świcąca kontrolka sondy 4,2 228 kW
PostNapisane: 23.wrz.2009 06:46:19 
Użytkownik

witam odkad kupilem samochod jakies pol roku temu świeci mi sie ta kontrolka co wyglada jak CHECK engine w zasadzie nie wplywa to na zwiekszone zuzycie czy tez nienormalna prace silnika dlatego sie tym nie martwilem ale jednak z czasem chce dojsc do tego co to moze byc : po podlaczeniu do kompa wyskoczylo : bład ukladu dotlaczania powietrza dodatkowego. Jedyna objawa jest nierowna praca na zimnym silniku dodam ze auto ma instalacje BRC na ktorej przejechano juz 100 tys km wracajac do objawu jak wspomnialem na zimnym dodajac gazu nie wkreca sie na obroty na cieplym wszystko jest oka ale wydaje mi sie ze jest troche zmulony za to na gazie wydaje sie mocniejszy jednak objaw o ktorym wspomnialem powoduje ze wlasnie na gazie gdy jest zimny po mocnym dodaniu gazu silnik gasnie i tak samo jak w przypadku benzyny przy cieplym motorze objaw zanika wystaczy ze podgrzeje sie do 50 C wkurza mnie to bo po wykasowaniu beledu kontrola po 2 dniach znow sie zapala

prosze o jakas podpowiedz bo mechanik powiedzial ze najpierw mam isc do gazera zanim zabierze sie za sondy gazer jednak mowi ze wszystko jest ok no chyba ze gazer do bani ustawil on czasy wtrysku identyczne z czasami wtrysku benzyny i ponoc tak ma byc ja slyszalem ze jednak te czasy powinny byc nieco wyzsze poniewaz gaz jest uboższy i wymaga dluzszego wtrysku by wzbogacic mieszanke ale moze to tylko mity poza tym jak to sie ma do tej kontrolki

pozdrawiam

pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: 23.wrz.2009 07:01:56 
Użytkownik

troszkę mylisz pojęcia. Chodzi o te same czasy wtrysku benzyny - czyli takie ustawienie gazu w którym nie dochodzi do korygowania czasów wtrysku Pb po sondzie lambda.

Ty masz problem z układem napowietrzania spalin, który czasem potrafi nieźle oszukać gazownika, bo jego praca wpływa na stan sondy lambda niezależnie od składu mieszanki.

Moja rada: po skasowaniu błędu pojeździj parę dni na Pb i zobacz czy check się znów zaświeci. Jeśli tak (a tak podejrzewam) - gazu w temat nie mieszaj. Jeśli nie - winien jest gaz, ale wątpię, czy cokolwiek zdziałasz na BRC - ma małe możliwości regulacji.

Tytuł:
PostNapisane: 23.wrz.2009 10:44:03 
Użytkownik

wlasnie tak zamierzalem zrobic ale jesli faktycznie zapali sie podczas uzytkowania tylko na benzynie to o czym moze to swiadczyc do napowietrzanie spali to moze byc wina sondy czy ejszcze czegosa innego i czy ma to wplyw na moc silnika?? z kolei jesli nie bedzie sie zapalac tzn ze poporstu zle podpieto gaz albo ze jest zle ustawiony ??

pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: 23.wrz.2009 11:24:52 
Użytkownik

SebastianS napisał(a):
...układem napowietrzania spalin...

co to?

Tytuł:
PostNapisane: 23.wrz.2009 13:43:04 
Użytkownik

mnie tez wlasnie ciekawi

Tytuł:
PostNapisane: 25.wrz.2009 06:40:55 
Użytkownik

Słuchajcie a czy to czasem nie ejst zawór EGR ja nie wiem czy w A8 cos takiego montowali ale moze to to to wtedy byloby logiczne ze w czasie jazdy na cieplym dotłacza spaliny i dlatego go muli

Strefa czasowa: UTC + 1