.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 08.lut.2025 05:13:04

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: [B3 coupe 2.3 ng] wolne obroty, brak mocy
PostNapisane: 08.gru.2009 13:15:35 
Użytkownik

Witam
Na wstępie zaznaczę, że zgodnie z zasadami przed napisaniem tego postu szukałem informacji na forum.

Samochód o którym mowa to: Audi Coupe B3, rocznik 88, silnik 2.3 NG, benzyna bez gazu.

Od momentu zakupu samochodu wolne obroty (rozgrzany silnik) utrzymywały się w granicach 980 obr/min. (zimny silnik 1100).Sporadycznie zdarzało się (tylko rozgrzany silnik), że przy mocniejszym hamowaniu przed światłami obroty spadały do powiedzmy prawidłowej wartości ok. 900 obr/min i nie rosły ale już po ruszeniu do kolejnych świateł z powrotem zatrzymywały się na 980. Dodatkowo zawsze przejście z wyższych obrotów do obrotów biegu jałowego wyglądało tak, że wskazówka obrotomierza jakby się odbijała czyli wciskam sprzęgło przy obrotach 3000 wskazówka spada do 1500 odbija się i wchodzi na 2000 i dopiero opada do wartości 980. Oczywiście trwa to chwilę.

Obecnie sytuacja wygląda tak, że obroty zawsze (zimny, ciepły silnik) są na poziomie 1100,1200 obrotów. Ogólnie im silnik cieplejszy tym wyższe obroty. Jak włączę ogrzewanie tylnej szyby obroty spadają do 980… "Odbijanie obrotów" niezmiennie funkcjonuje.

Jeszcze jedna dziwna kwestia to problem z mocą. A wygląda to tak, że zapalam zimny silnik (nie ma z tym żadnego problemu) i samochód zbiera się naprawdę dobrze. Po przejechaniu ok. 1,5 km (ale nie zawsze) jak silnik złapie już temperaturę ok 50-60 to silnik zaczyna się dławić, lekko szarpać i wkręca się na obroty dużo wolniej. Silnik zgaszę odczekam 2 minuty, uruchomię i z powrotem jest pełna moc. Czasami zabieg gaszenia skutkuje na długo czasami na 5 min jazdy. Jak uruchamiam ciepły problemy z mocą nie występują.

Co wymieniałem/sprawdzałem: świece nowe NGK, kable WN nowe BERU, filtr powietrza,przełącznik wolnych obrotów na przepustnicy chyba działa, kliknięcie słychać, silniczek krokowy czyszczony, zdejmowanie klemy przerobione nic nie działa, celem wyeliminowania ewentualnego lewego powietrza zdejmowałem cały przewód gumowy od przepływomierza do przepustnicy, czyszczenie, nowe obejmy itd.,itp, wolne obroty nie falują i nie falowały.

Ma ktoś może pomysł co to może być?

Pozdrawiam

Strefa czasowa: UTC + 1