.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 08.lut.2025 23:17:48

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: 2.5 TDI AAT- Zgasł, po odpaleniu problemy
PostNapisane: 15.gru.2009 16:43:29 
Użytkownik

Witam Kolegów. Przekopałem wyszukiwarke ale nic konkretnego nie znalazłem, mianowicie dziś po przejechaniu ok 1km auto zgasło i nie dawało znaku życia. W domu stwierdziłem, że albo zamarzły węże albo coś je zatkało bo pompa nie dostawała paliwa.

Po wyczyszczeniu układu auto nie chciało zapalić (mimo bardzo długiego odpowietrznia) wkońcu odpalił "na zaciąg". Dym był niebieski ale po jakimś czasie zniknął. Auto chodzi tak samo jak wczesniej, kąt wtrysku jeszcze nie ustawiony ale to pomijam.

Po tym odpaleniu chodził kilka minut na wolnych obrotach a kiedy chciałem wyjechać zgasły wszystkie włączniki, podświetlony jest tylko włacznik od awaryjnych i zapaliła sie kontrolka od świec żarowych.

Podłaczenie pod Vaga zaskutkowało błedami:

1242 Stopnie końcowe w sterowniku (Engine control module (ECM)
550 start of injection regulation.

Błedy skasowane, nie pojawiły sie znowu a sytuacja ta sama, świeci kontrolka świec i włacznik od awaryjnych. Ktoś miał podobną sytuacje? Co jeszcze mogę z tym zrobić? Nie wiem nawet czy jechać nim na serwis diesla bo nie wiem skąd taka sytuacja z tym świeceniem....

Prosze o szybką odpowiedź. Pozdrawiam.

Jest Audi 100 C4 92' 2.5TDI AAT

Obrazek

Tytuł:
PostNapisane: 20.gru.2009 13:17:25 
Użytkownik

Witaj
Moim zdaniem masz zatkany dalej układ paliwowy dlatego miga kontrolka świec żarowych.Ustaw kąt wtrysku to błąd zniknie a tak przy okazji nie wolno odpalać diesla na zaciąg bo w skrajnych przypadkach uszkodzisz pasek rozrządu lub przeskoczy i będzie problem z odpalaniem. Wymień filtr paliwa.

Tytuł:
PostNapisane: 20.gru.2009 16:02:43 
Użytkownik

Wygląda mi to na zamarznięcie paliwa... Gdzie i co ostatnio tankowałes? Jake mrozy u ciebie panują? Najpier to wstaw woza do garazu (ciepłego a potem kombinuj!! I tak jak pisał przedmówca wymień filtr paliwa, kontrolka ze swiec sygnalizuje również wodę w filtrze. Jesli posiadasz takowy filtr to odłącz kostkę czujnika i wtedy sprawdz czy dalej swieci, jesli tak to nie pomoge :(

Tytuł:
PostNapisane: 20.gru.2009 20:36:26 
Użytkownik

Temat już wyjaśniony wcześniej. Kontrolka od świec świeciła się, ponieważ przepalił sie bezpiecznik nr. 14. Jak się okazało winny był podgrzewacz w filtrze paliwa, po jego odłączeniu i kolejnej wymianie bezpiecznika problem zniknął.

Jest Audi 100 C4 92' 2.5TDI AAT

Obrazek

Strefa czasowa: UTC + 1