.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 08.lut.2025 11:19:56

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: 2.5 AAT Problemy z odpalaniem - Ktoś potrafi ustawić pompę?
PostNapisane: 01.lut.2010 21:19:48 
Użytkownik

Witam.

Koledzy nie wiem czy w dobrym dziale zwracam sie z taką prośbą, jeśli nie to proszę o przeniesienie i nie kasowanie ponieważ zależy mi na odpowiedziach...

Otóż do rzeczy... Kupując moje 100 c4 2.5TDI poprzedni właściciel imformował mnie że regenerowana była pompa i trzeba ustawić kąt wtrysku. Z racji tego, że mój znajomy pompiarz nie mógł sie połączyć ponieważ nie miał w interfejsie nawet takiego silnika.. Pojechałem do serwisu BOSCH w Częstochowie z prośbą ustawienia kąta wtrysku. Ustawili mi go owszem, ale jak sie dowiedziałem - lampą stroboskopową :!:

Fakt, auto ma lepszą pracę i jest silniejsze... Aleeee... Przy odpalaniu zimnego silnika (np. rano po dłuższym postoju na mrozie) gdy załapie przez 2 może nawet 3 sekundy chodzi bardzo nierówno, telepie sie cały i ma straszny przepał (duże dymienie na czarno) po czym powoli osiąga 1200obr/min (po odpaleniu podczas tego telepania obroty rosną do tych 1200obr) i stabilizuje sie... Jak już zacznie pracować normalnie to obroty spadają nieco do poziomu delikatnie powyżej 1tys obr. momentalnie przestaje kopcić i jest tak jak być powinno.

Tak było do niedawna, od dwóch może trzech dni przy odpalaniu rano również telepie sie tak samo, lecz nie może sam wejść na wyższe obroty, musze go po chwili zgasić, za drugim razem zapala już normalnie, bez żadnego kopcenia telepania itp.

Nie jest to sprawa świec żarowych, po pierwsze spalone świece dają nieco inny objaw przy rozruchu, zresztą świece są nowe, sprawdzałem je też dla pewności - Są sprawne.

Co może być przyczyną takiego zachowania silnika? Czy mogą to być źle ustawione dawki rozruchowe (coś na ten temat czytałem) możliwym jest że silnik dostaje zbyt dużo paliwa na zimnym podczas rozruchu i nie mogąc tego przepalić dzieje sie tak jak to opisałem powyżej?

PILNIE POSZUKUJE KOGOŚ, KTO POTRAFIŁ BY TO ZDIAGNOZOWAĆ I EWENTUALNIE USTAWIĆ TO OCZYWIŚCIE ZA ODPOWIEDNIĄ OPŁATĄ, POPROSTU SZUKAM KOGOŚ KTO SIE NA TYM ZNA A NIE USTAWI MI KĄTA NA LAMPIE I POWIE MI ŻE TAK MA BYĆ.
Może jest tu na forum ktoś z Częstochowy bądź śląska, dojadę do kogoś byle ktoś mi pomógł. Podłaczałęm Vag-com jednak nie mogę zrobić nic jak tylko sprawdzić blędy.

Będe bardzo wdzięczny za odpowiedzi. Pozdrawiam, Mariusz.

Jest Audi 100 C4 92' 2.5TDI AAT

Obrazek

Tytuł:
PostNapisane: 01.lut.2010 21:31:41 
Użytkownik

Hej
Podjedź za 2 tygodnie na zlot do Rudnik (lotnisko) - będzie tam sporo osób, które zrobią to z zamknietymi oczami :D

Tytuł:
PostNapisane: 02.lut.2010 07:33:41 
Klubowicz

Lokalizacja: Bielsko-Biała Chip(sy) to to, co tygryski lubią najbardziej! ;)
Auto: A6 C4 Quattro
Ja bym obstawiał:
1. zapowietrzanie się pompy - nieszczelności filtra i dopływów
2. niewłaściwe mechaniczne ustawienie dawki nastawnikiem na pompie (za mała duża dawka wskazywana)

Jak byś mógł dać logi chociaż statyczne byłoby znacznie łatwiej,

Podobnie do kolegi sugeruję podjechanie na zlot w Rudnikach, będzie sporo osób z doświadczeniem silnikowo-diagnostycznym, a i VAG się pewnie znajdzie.

80 B4 quattro 2,8E 128kW AAH '91 sekwencyjny LPG od 2005 do 2006
Passat B5 AFN '96 od 2000 do 2011 chip by "dr inż" ;)
Passat 1,6 TD intercooler 59kW RA '89 od 1996 do 2000
Zastava 750 '67 18kW 100D od 1991 do 1996

Strefa czasowa: UTC + 1