.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 02.lut.2025 17:57:17

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: [80 B4 1.9TDI]mieszek na przegubie
PostNapisane: 05.kwi.2007 12:10:23 
Użytkownik

Witam! Postanowiłem wymienić mieszek na przegubie bo mam przetarty! Rozebrałem wszystko odkręciłem śrubę na przegubie ściągnąłem opaski na starym mieszku ale nie wiem jak teraz ściągnąć ten przegub?? Nie widzę żadnego pierścienia zabezpieczającego. Jak to rozebrać?? Widać takie kulki jak od łożyska. Auto to audi 80 b4 1.9 tdi.

Pozdrawiam i dzięki za odpowiedź!

Tytuł:
PostNapisane: 05.kwi.2007 13:54:01 
Użytkownik

Hehe, to nie jest mieszek tylko manżeta
a robi się to tak:
-podnosimy autko
-zdejmujemy koło
-bierzemy klucz bodajże '28 i odręcamy śrubę w środku piasty (jak to już odkręcisz to sobie odpocznij, bo wiem ze nie jest to łatwo zrobić)
-odkręc sworzeń wachacza od kolumny
-weź kolege i młotek
-kolega niech trzyma przegub
-ty zbijasz piaste z przegubu
-jak juz zejdzie to czyścisz wszystko w łożysku do zera,
-bierzesz nowiutki smar i brudzisz na nowo, składasz jak było (plus nowa manżeta)

no i teraz skręcasz to co rozkręciłeś, przy dobrym, zapale i bez nie przewidzianych wypadków wszystko da się zrobić w max 40 minut
robiłem pod blokiem więc wiem

M.

Audi A4 B5 2.4 AGA 09/1997, LPG - jeździ w rodzinie
Audi A4 B5 2.6 ABC 11/1995, LPG - 06/03/2011 sprzedane
Audi 80 B4 2.0 ABT 10/1993, LPG - 25/11/2006 sprzedane
http://www.borys.org

Tytuł:
PostNapisane: 05.kwi.2007 22:27:13 
Użytkownik

tez czeka mnie wymiana oslony przegubu:/ nawet sie za to zabralem ale poleglem:/ czytalem duzo na ten temat na forum i wiem prawie wszystko:P posiadam a6 c4 z 95 roku zamiast sruby jest tam imbus przy kole odkrecilem go bez problemu:P swozen tez poszedl bez problemu:P ale poleglem na wybiciu sworznia z kolumny a dokladnie wyciagnieciu go (nie jest on zapieczony), jest on pchany do gory a kolumna dociska do dolu probowalem juz skrecic sprezyne ale to nie pomoglo:/ mialem bardzo duzy problem zeby wsadzic spowrotem srube ktora skreca sie sworzen. Macie moze jakies pomysly jak zabrac sie do tego?? albo jakoes sugestie?? z gory dzieki

acha i jeszce jedno pytanko chcialbym wymienic odrazu gumy przy stabilizatorze, te ktore wchodza w wachacz. zeby to wymienic musze wyciagac stabilizator ??

Tytuł:
PostNapisane: 06.kwi.2007 08:07:14 
Użytkownik

Auto: A4 B7 cabrio 2,0 Tfsi quattro. 200KM.
piotrekkk napisał(a):
tez czeka mnie wymiana oslony przegubu:/ nawet sie za to zabralem ale poleglem:/ czytalem duzo na ten temat na forum i wiem prawie wszystko:P posiadam a6 c4 z 95 roku zamiast sruby jest tam imbus przy kole odkrecilem go bez problemu:P swozen tez poszedl bez problemu:P ale poleglem na wybiciu sworznia z kolumny a dokladnie wyciagnieciu go (nie jest on zapieczony), jest on pchany do gory a kolumna dociska do dolu probowalem juz skrecic sprezyne ale to nie pomoglo:/ mialem bardzo duzy problem zeby wsadzic spowrotem srube ktora skreca sie sworzen. Macie moze jakies pomysly jak zabrac sie do tego?? albo jakoes sugestie?? z gory dzieki

acha i jeszce jedno pytanko chcialbym wymienic odrazu gumy przy stabilizatorze, te ktore wchodza w wachacz. zeby to wymienic musze wyciagac stabilizator ??
Do swożnia trzeba napewno mieć ściągacz, ale i on nieraz nie daje radu, ja wtedu uzywam wybijaka pneumatycznego, a co do stabilizatora to chyba jednak musisz wyjąc.

Tytuł:
PostNapisane: 09.kwi.2007 11:35:59 
Użytkownik

ze swożniem u mnie jest taki problem ze bez problemu sie "rusza" ale nie da rade go wyciagnac z kolumny. kolumna naicska do dolu a swozen do gory. myslalem zeby zcisnac sprezyne sciagaczem i wtedy to wyjdze bez problemu. sprobuje ww tygodniu jak znajde chwilke czasu:P

Tytuł:
PostNapisane: 09.kwi.2007 11:56:38 
Użytkownik

Auto: A4 B7 cabrio 2,0 Tfsi quattro. 200KM.
piotrekkk napisał(a):
ze swożniem u mnie jest taki problem ze bez problemu sie "rusza" ale nie da rade go wyciagnac z kolumny. kolumna naicska do dolu a swozen do gory. myslalem zeby zcisnac sprezyne sciagaczem i wtedy to wyjdze bez problemu. sprobuje ww tygodniu jak znajde chwilke czasu:P
No to naprawde masz problem weż kawałek łomika, naciśnij przez wage i wyskoczy,ew podnieś delikatnie podnościkiem goleń , nie słyszałem zeby ktoś ściskał sprężyne do wyjęcia dolnego swoznia :D

Strefa czasowa: UTC + 1