.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 03.lut.2025 00:16:44

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: [A6 '99 quattro] Zawieszenie NIVO.Czy jest możliwośc zamiany?
PostNapisane: 11.sie.2007 14:02:54 
Użytkownik

Witam
Posiadam Audi A6 quattro. Mam problemy z zawieszeniem (NIVO). W czasie jazdy po wyboistej nawierzchni lub też po najeździe na dziurę w jezdni siada mi bardziej prawa strona zawieszenia. Odwiedziłem niemiecki serwis i nie pomogli mi w tej sprawie. W zwiazku z tym mam putanie: czy jest możliwość wymiany tego zawieszenia na zwykłe bez żadnej elektroniki i czujników oraz czy taka wymiana jest w miarę opłacalna?
Za odpowiedź bardzo dziękuję i pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: 11.sie.2007 20:21:52 
Użytkownik

Mam taki amortyzator do audi a6 quattro 1999r . Najlepiej to właśnie wymień poduchę . Ja tak miałem tylko op lewej stronie i koleś mi przywiósł z niemiec komplet więc została mi prawa strona stan ideał. Ja też myślałem owymianie ale to nie takie proste aby zachować prametry tylnego zawieszenia. Pozdrawiam.

Tytuł:
PostNapisane: 11.sie.2007 21:41:21 
Klubowicz

Pewne jest jedno - z problemem musisz uporać się jak najszybciej bo istnieje zagrożenie, że spalisz kompresor (a to boli jeszcze bardziej niż wymiana miechów) .

Jeżeli Twój samochód nie jest wyposażony w pakiet "zawieszenie na złe drogi", to wymiana na "zwykłe zawiasy" nie jest kosztowna ani trudna.

Moim zdaniem trochę szkoda pozbywać się tego "szlachetnego" dodatku - szczególnie wtedy, kiedy brak jest np. regulacji "pochylenia" świateł (bardzo pomocnej przy załadowanym bagażniku).

W podjęciu ostatecznej decyzji powinna Ci pomóc weryfikacja rzeczywistego stanu lewej poduchy - jeżeli jest idealna i nie "powycierana" - warto przemyśleć np. propozycję Kolegi Fiba. Jeżeli jednak stan lewej poduchy nie jest najlepszy, to w niedługim czasie będziesz musiał zmierzyć się z problemem ponownie... .

Strefa czasowa: UTC + 1