.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 10.lut.2025 04:03:57

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: [A6 C4 AAT 1997] "Buczenie" w okolicach filtra pow
PostNapisane: 20.lut.2008 09:36:29 
Użytkownik

Witam.

Ostatnio zaobserwowałem po zgaszeniu silnika wydobywający się dźwięk (takie delikatne buczenie) z okolic filtra powietrza. Po zdjęciu zaznaczonego strzałką wężyka przez chwilę schodzi pod ciśnieniem powietrze i przestaje "buczeć". Wężyk ten wychodzi z metalowej rurki łączącej pompę paliwa z vacum pompą.

Obrazek

Czy to jest normalny objaw, czy może jest coś przytkane?
Jakiś czas temu zmieniałem vacum pompę, bo robił się twardy pedał hamulca.
Proszę o sugestie.

Pozdrawiam

Jarek

Tytuł:
PostNapisane: 20.lut.2008 14:06:33 
Użytkownik

Wciśnij mocniej ten zaworek, do którego idą wężyki - tam jest nieszczelność i powietrze dostaje się do środka i "buczy" .Też to miałem i nie powinno tak być. A Vacu niepotrzbnie wymieniałeś, chyba że pękł pierścień uszczelniający tłoka. Z reguły brudne zaworki puszczają , a tu pomaga dokładne ich mycie lub wymiana(w ori nie dostaniesz, ale psaują od pomy paliwa od żuka).

Tytuł:
PostNapisane: 20.lut.2008 14:12:23 
Użytkownik

Znalazłem w dobrej cenie nową Vacum pompe to wolałem wymienić, zwłaszcza że to chodzi o hamulce. Sprawdzę ten zaworek i dam znać, dzięki wielkie za podpowiedź.

Pozdrawiam

Jarek

[edit] Posprawdzałem jeszcze raz i zauważyłem, że jak wypnę wężyk ten pod spodem to powietrze elegancko schodzi i nie ma buczenia. Otóż wężyk ten jest z drugiej strony podłączony do EGR'a. Teraz moje pytanie jest takie czy poprzez ten wężyk nagromadzone powietrze powinno uchodzić do EGR ( i w takim wypadku mam coś przytkanego w EGR) czy jednak część powietrza uchodzi z EGR'a i mam coś przytkanego w miejscu gdzie łączą się te dwa wężyki (zaznaczone strzałką).

Poproszę o sugestie.

Tytuł:
PostNapisane: 21.lut.2008 15:18:56 
Użytkownik

Owo powietrze (czy też jego brak - podciśnienie) "zasila" EGR. To buczenie jest przez nieszczelności na zaworku sterującym właśnie EGR-em. Ja wcisnęłem cały ten zaworek mocniej w przepływkę i burkot ustał i nie ma go do dziś.

Tytuł:
PostNapisane: 21.lut.2008 18:54:26 
Użytkownik

Makaon śliczne dzięki za informację, tylko żebym dobrze Cię zrozumiał, bo już przyglądałem się temu zaworkowi i za bardzo nie widziałem tam możliwości jego wciśnięcia bo jest umieszczony na twardym plastiku wg mnie bez możliwości wciśnięcia.
Rozumiem że masz namyśli zaworek, któy zaznaczyłem czerwonym kółkiem?
Obrazek

Tytuł:
PostNapisane: 24.lut.2008 20:36:27 
Użytkownik

Dokładnie ! Lekko pokręć całym zaworkiem i lekko go dociśnij do przepływki (wcisnąć - miałem na myśli docisnąć)i powinno być po zabiegu. Na plastiku i owszem, ale uszczeleczkę gumową ma także. Jak mówiłem u mnie pomogło. Nie buczy na tych przewodach ( do EGR i do VACU) a w miejscu osadzenia w przepływce.

Strefa czasowa: UTC + 1