.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 10.lut.2025 06:26:26

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: [B4 ABK 2.0 E] pukanie w zawieszeniu ?
PostNapisane: 17.cze.2008 10:35:44 
Użytkownik

Witam

Mam dziwny objaw puka mi coś z przodu przy ruszaniu albo jak przejeżdżam hopkę itp.
Mechanik sprawdzał zawieszenie ale nic nie znalazł. Przez jakiś czas miałem wrażenie że jest to związane ze sprzęgłem albo przegubami bo najczęściej się zdarza jak ruszam ew. jak przyśpieszam ale nie zawsze.
Przez parę dni jest spokój później znowu puka i znowu spokój.

Gdzie szukac przyczyny bo osiwieje chyba :/

Pozdrawiam
bandit112

Tytuł:
PostNapisane: 17.cze.2008 11:32:33 
Użytkownik

Zobacz lozysko amortyzatora. Otworz mache, sciagnij oslony z mocowan amorkow, poloz reke na mocowanie i naciskaj, tak zeby rozbujac auto, jak masz maly luz to ciezko wyczuc, ale jak juz troche jest wyrobione to spokojnie wyczujesz. Ewentualnie dokrec amorki, u mnie troche pomoglo, ale tylko na okolo 2 miesiace, w koncu i tak lozyska wymienilem na nowe.

Tytuł:
PostNapisane: 17.cze.2008 14:18:37 
Użytkownik

Dzięki łożysko też sprawdzę ale to by było słychać chyba z okolic maski ? U mnie mam wrażenie że te pukanie jest gdzieś z dołu z okolic silnika i przenosi się na kierownice.

Tytuł:
PostNapisane: 17.cze.2008 16:48:04 
Użytkownik

Auto: 100/C4 2.0 16V ACE, D2 FL 3.7Q 40V AQG
kolega miał B4 dwa razy zmieniał wszystko w zawieszeniu i ciągle coś pukało

Tytuł:
PostNapisane: 17.cze.2008 18:00:31 
Użytkownik

Mam pytanie, jak mechanik sprawdzil zawieszenie? Jak czujesz na kierownicy to raczej nie spod silnika. Jak mechanik tylko patrzyl, to podjedz na stacje kontrolo pojazdow niech diagnosta na szarpakach sprawdzi. Ale jak przy ruszaniu to wydaje mi sie ze albo sworzen wahacza, albo tuleje metalowo gumowe, cho nie wykluczone ze łącznik stabilizatora, albo gumy stabilizatora. Do B4 czesci sa tanie, wiec jak zdecydujesz sie na wymiane, to najlepiej od razu wszystko za jedna robota. Ja tak zrobilem i o niebo lepiej sie jezdzi niz przed wymiana. Czasem cos puknie, ale brzmi to tak jakby sprezyna wskoczyla na swoje miejsce i zdaza sie to rzadko wiec sie nie przejmuje.
Gdyby bylo to od przeglubow, to terkotalo by przy przyspieszaniu na mocno skreconych kolach, a jak juz przeglub mocno wyrobiony, to przyspieszac nie trzeba zeby terkotalo

Tytuł:
PostNapisane: 18.cze.2008 09:05:52 
Użytkownik

Byłem u mechanika i najprawdopodobniej znalazł przyczynę.

Reduktor od gazu (opaska od węża i wkręt) był za blisko łapy mocowania silnika, nawet widać ślad uderzeń. Do niektórych przypadków to trzeba jasnowidza bo normalna wiedza to za mało :)

Dzięki wszystkim za pomoc :peace:

Strefa czasowa: UTC + 1