Krzycho napisał(a):
Witam, mam pytanie związane z tarczami hamulcowymi w B4. Otóż w B4 w roku 92 montowane były tarcze 256mm a od 93r 280mm. Myślicie, że jest sens przekładki tarcz na takie 280mm ? Duża będzie różnica w hamowaniu?
Dodam, że chodzi o auto bez ABSu.
Teraz pytanie do użytkowników B4 z 92r, czy uważacie, że hamulce w tym modelu są słabe?
zaloze sie ze masz najslabsze B4 i bebny z tylu i to nie przod a tyl powoduje ze masz slabe hamulce. ja w cygarze zmienilem kiedys hamulce bo byly nielwasciwe i wyobraz sobie ze cygaro z 2.3 motorem ma 256x20 ( wentylowane) i 245x10 tarcze z tylu i te hamulca to byla masakra. ilekroc cos mnie zaskoczylo na drodze i nacisnalem pedal hamulca predzej niz sie zaparlem o kierownica , wisialem klata na kierownicy a auto stawalo deba.
reasumujac smiem twierdzic ze aktualne hamulce jakie masz sa wystarczajace do autai wystarczy je naprawic.
bebny z typu co prawda CI tego nie ulatwia ale jak juz nie bedziesz mial cierpliwosci do nich to zmien tylnia belke na taka z tarczami i przodu juz nie bedziesz chcial ruszac