.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 22.sty.2025 22:58:27

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: A6 C5 Allroad 2004 Dziwne zachowanie pneumatyki
PostNapisane: 25.sty.2015 14:59:43 
Użytkownik

Witam wszystkich.
Jest pytanie i prośba o pomoc do speców w dziedzinie pneumatyki Allroad.
Otóż zauważyłęm ze często załacza sie kompresor podczas jazdy w zasadzie bezpodstawnie bo nie traci wysokości,po podpięciu do VAG-a okazało sie ze jak pompuje to ciśnienie rośnie prawidłowo-7-8 atmosfer.. Natomiast chwile potem jak przestanie pompować odczytuje cisńienie w granicach- 0.5-2 atmosfery co skutkuje kolejnym załączeniem kompresora.. Kompresor był sprawdzany na stole i osiąga wartość 15-16 atmosfer w szybkim czasie wieć chyba jest ok, natomiast sprawdziłem jakie jest cisńienie w zbiorniku powietrza i okazało się ze nie ma tam wcale powietrza. tzn nie magazynuje powietrza. Kompresor pompuje na układ i wartość jest ok ale jak trzeba odczytać ciśnienie w układzie to chyba odczytuje ciśnienie z butli i wtedy robi się problem bo tam nie ma powietrza..-wie ktoś może dlaczego powietrze nie jest pompowane do tego zapasowego zbiornika??? byłbym bardzo wdzięczny za odpowiedż. POZDRAWIAM.

Tytuł: Re: A6 C5 Allroad 2004 Dziwne zachowanie pneumatyki
PostNapisane: 25.sty.2015 15:24:01 
wodnik szuwarek

Listwa zaworów sprawna?

Audi A6 C4 ACK 2.8 manual avant quattro + LPG BRC, '97, Europa Blue Mica - "Kaprys" - sprzedane
Audi A6 C4 ACK 2.8 manual avant, '96, Ming Blue Mica - "Smoczek" - rozbite, sprzedane

PostNapisane: 25.sty.2015 15:45:00 
Użytkownik

Witam-dzieki za zain teresowanie..
tak-wymieniłem ten rozdzielacz pneumatyki co prawada uzywany ale ze sprawnego auta..
sterownik tez wymieniłem i nadal jestem w czarnej du... a szkoda mi to tak zostawić bo kompresor dobry i szkoda żeby się "wytarł"..
mam juz drugiego allroada i troche juz to zawieszenie przerobiłem i dziwne dla mnie jestr ze kompresor nie pompuje powietrza róniez do zbiornika tylko bezposrednio na układ...

PostNapisane: 26.sty.2015 20:11:02 
Użytkownik

No i ???? nikt nie wie gdzie moze byc usterka???

PostNapisane: 26.sty.2015 22:28:38 
Użytkownik

Auto klęka po nocy? Być może miechy dziurawe i wszystko co kompresor zapakuje do akumulatora zaraz idzie na miechy...

PostNapisane: 27.sty.2015 09:15:05 
Użytkownik

Auto: Audi A6 C5 2,5 TDI Quattro Tiptronic
Właśnie... kładzie się po dłuższym postoju? Może już miechy zaczynają końcową fazę żywota...

PostNapisane: 27.sty.2015 09:46:37 
wodnik szuwarek

Czy widać, że z którejś strony mocniej opada. Np wyraźniej lewy tył, itp? Wykręć miech, napompuj kompresorem i zrób "próbę wody". Jeśli nieszczelność jest na miechu będzie widać uciekające powietrze. Miechy wytrzymują duże ciśnienie, spokojnie pompuj do 7 barów. Jak sprawdzałem u siebie kompresor dmuchał tylko do 4 barów, ale udało się namierzyć nieszczelność na oringu.

Jeśli powietrze ucieka powoli, to nieszczelność jest niewielka i ciężko będzie ustalić sprawdzając wodą z mydłem, testerami szczelności czy innymi wynalazkami. Wyciągnij amortyzator, napompuj, wsadź do wanny z wodą i albo masz miech do naprawy, albo szukasz dalej.

Pomocny może być zawór wkręcany w miejsce przewodu pneumatycznego. Nie mam pod ręką zdjęcia, ale poszukaj w sklepach z pneumatyką - z jednej strony ma gwint wkręcany w miech, a z drugiej przyłącze jak w wentylu samochodowym.

Audi A6 C4 ACK 2.8 manual avant quattro + LPG BRC, '97, Europa Blue Mica - "Kaprys" - sprzedane
Audi A6 C4 ACK 2.8 manual avant, '96, Ming Blue Mica - "Smoczek" - rozbite, sprzedane

PostNapisane: 27.sty.2015 18:43:45 
Użytkownik

Miechy szczelne-układ tez... Stoi przez noc to CZASAMI opuści się troszkę przód ale nie koncentrowałbym się na tym bo przecież są przymrozki w nocy i objętość powietrza się zmienia..
Problemem jest to że nie pompuje powietrza do "banki" a co za tym idzie układ nie ma powietrza w zapasie ale co gorsze czujnik ciśnienia umiejscowiony jest w rozdzielaczu i odczytuje TYLKO ciśnienie w rozdzielaczu który to pobiera powietrze z "bańki" w której to jak już wczesniej wspomniałem bardzo często sie załacza bo odczytuje niski poziom ciśnienia nawet jest auto stoi na 4 poziomie i trzyma powietrze w miechach..Pytanie brzmi-gdzie może być usterka,dlaczego nie pompuje na bańke, co naprawic? wymieniałem juz sterownik,rozdzielacz,kompresor był na stole i pompuje do 15-16 dość szybko wiec to tez nie to...

PostNapisane: 11.lut.2016 23:18:51 
Użytkownik

Auto: Audi A6 c5 2.7T Alloroad
Cześć.. Sorki ale doczepiam się do tematu gdyż jakoś nie mogę poradzić sobie z założeniem nowego wątku!! Audi A6C5 Alloroad 2.7T 2000r.
Czytając forum widzę ze pneumatycznemu zawieszeniu jest udzielony spory wątek!! Lecz niestety nie trafiłem na opisany taki sam problem co ja mam w swoim Allroadzie!! Chyba ze coś przeoczyłem albo źle sobie zinterpretowałem!! Wiec przejdę do szczegółów.

Autko mam prawie pół roku.. zaczął mi szwankować Kompresor aż niestety padł. (Poprzedni właściciel niestety założył chiński wiec nie dało się go zregenerować i musiałem zakupić nowy!! Zdecydowałem się na używkę zregenerowany firmy Wabco. Był tez wymieniony tłumik, filtr, przekaźnik! Wszystko chodzi tak jak powinno ale jest jeden problem!!!!
Samochód po każdym zamknięciu z kluczyka samoistnie wskakuje na 3 poziom wysokości!!!! Trzech mechaników u których byłem nie bardzo potrafią sobie poradzić z tym!!! Na Wagu nie wyskakują żadne błędy zawieszenia!! Kodowanie jest w porządku.. adaptacja zawieszenia tez zrobiona!!
Bardzo proszę o pomoc!! :/ :(

PostNapisane: 12.lut.2016 16:47:06 
wodnik szuwarek

Prawdopodobną przyczynę masz w wątku http://www.audiklub.org/forum/viewtopic.php?f=28&t=135188.

Strefa czasowa: UTC + 1