.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 22.sty.2025 23:20:56

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: [A6 C6] Siadło zawieszenie pneumatyczne
PostNapisane: 30.gru.2015 12:29:06 
Użytkownik

Auto: A6 C6 4F 3.0 TDI 2008r.
Witam forumowiczów

No i stało się, czyli dołączyłem do grona tych, którzy borykają się z problemem zawieszenia pneumatycznego w swoich autkach.
W moim siadł prawy przód. Objaw jest taki, że po odpaleniu auto się normalnie pompuje, dochodzi do jakiegoś poziomu, słuchać pssssssss i siada. Oczywiście obydwie kontrolki (żółta i zielona) się palą na stale.

Pytanko czy to może być tylko zaworek, miech czy co gorsza cały amor? Czy można dostać jakiś zestaw naprawczy do amora w A6 C6. Na znanych portalach widzę głownie zastawy do allroada, a z tego co się dowiedziałem raczej nie pasują do mojego autka. Ew czy ma ktoś dostęp do numerów części, które można by zamówić i spróbować naprawy zanim będzie trzeba wymienić całość. Po nowym roku wezmę auto na podnośnik i spróbuję zlokalizować rozszczelnienie. Mam nadzieję, że to będzie drobnostka. Czy po wymianie zaworka tudzież jakiejkolwiek innej zabawie z zawieszeniem, które jest uszkodzone należy robić kalibrację zawieszenia?

Może ktoś poleci jakiś dobry warsztat w okolicy Zielonej Góry, w którym można by naprawić takie uszkodzenie.

pozdrawiam i udanego Sylwestra życzę

YOdi

Tytuł: Re: [A6 C6] Siadło zawieszenie pneumatyczne
PostNapisane: 30.gru.2015 14:03:38 
Klubowicz

Auto: AUDI
Jeden gość do auta i startuje silnik, a Ty kładziesz się pod auto i słuchasz tego pssssttt. Możesz spsikać miech środkiem do wykrywania nieszczelności (takie ustrojstwo w sprayu np. http://www.boll.pl/produkty-techniczne- ... elnosci-80 ). Jak zobaczysz bąbelki to tam jest nieszczelność.Od tego by wypadało zacząć.

AUDI C4 AVANT QUATTRO 2.8 AAH - sprzedane...
AUDI 80 Cabrio 1Z :-)
AUDI A4 B6 1,8TQ OETTINGER

PostNapisane: 30.gru.2015 14:56:41 
wodnik szuwarek

Jak słychać "psss" i auto opada to nie jest dobrze. Dziura w miechu lub zawór/przyłącze. Wiele nie popsujesz, weź auta na podnośnik, aby nie szurało brzuchem po podłodze. Odpal auto, napompuj miech i szukaj miejsca nieszczelności. Poszukaj jakiegoś specyfiku do sprawdzania szczelności instalacji LPG, ale jak już słychać, że powietrze uciekat to wymacasz ręką - będziesz czuł uciekające powietrze.
Podniesienie auta na lewarku ma pewne zalety:
- nie zgniecie Ci ręki jak będziesz szukał nieszczelności,
- pełny ciężar auta nie będzie naciskał na miech i teoretycznie dłużej powietrze będzie uchodzio z miecha, będziesz miał więcej czasu na szukanie nieszczelności.

Może Ci się przyda opis mojej walki z pneumatyka. Dotyczy C5, ale logika szukania problemu będzie podobna w C6.
viewtopic.php?f=28&t=134229

Audi A6 C4 ACK 2.8 manual avant quattro + LPG BRC, '97, Europa Blue Mica - "Kaprys" - sprzedane
Audi A6 C4 ACK 2.8 manual avant, '96, Ming Blue Mica - "Smoczek" - rozbite, sprzedane

PostNapisane: 04.sty.2016 10:38:41 
Użytkownik

Witam noworocznie.

Udało mi się wziąć auto na podnośnik do kolegi i niestety prognozy za dobre nie są. Powietrze czuć przy dolnej krawędzi tej gumy karbowanej. Czuć to za mało powiedziane. Dmucha tam jak cholera. Czyli coś nie trzyma.
Zacznę chyba od wymontowania całego ustrojstwa i dokładnych oględzin.
Czy zestaw naprawczy z allroada pasuje też do mojej c6? Na amortyzatorze mam oznaczenie 4F0.616.040T F 308611302B.
Z miechami też tak jest, że większość, które znajduję jest opisana jako miech do allroada. Podejdzie taki do mojego autka?

Może Koledzy znają jakiś i mogą polecić pewny sklep z częściami do pneumatyki Audi?

pozdrawiam

YOdi

PostNapisane: 04.sty.2016 10:58:27 
wodnik szuwarek

W wątku o mojej walce z zawieszeniem pneumatycznym podałem loginy firm z allegro, od których brałem części. Zadzwoń do nich, mieli dobre ceny. Uderz jeszcze do firmy Limak http://regeneracja-airmatic.pl/.

Audi A6 C4 ACK 2.8 manual avant quattro + LPG BRC, '97, Europa Blue Mica - "Kaprys" - sprzedane
Audi A6 C4 ACK 2.8 manual avant, '96, Ming Blue Mica - "Smoczek" - rozbite, sprzedane

PostNapisane: 15.sty.2016 16:42:38 
Użytkownik

Witam ponownie.

Walka rozpoczęta czyli amor już na zewnątrz, będzie wysłany do firmy regenerującej z postu powyżej. Ale żeby nie za pięknie i łatwo to ukręciłem śrubę sworznia górnych wahaczy. Gdyby zapłacili mi złotówkę za każde wyrażenie, które wtedy rzuciłem to nowym autkiem już chyba jeździł. Próby wyciągnięcia tej ukręconej śruby zakończyłem po kilku godzinach walki, wymontowałem cały element i dałem koledze na warsztat, który ma lepszy sprzęt.

Moje pytanie brzmi.
Czy po złożeniu tego w całość należy zrobić adaptację zawieszenie a potem na geometrię czy mogę od razu geometrię.
Czy geometrię należy robić w serwisie? W moim przypadku najbliższy to Lubin.

pozdrawiam
Andrzej

PostNapisane: 14.lut.2016 17:12:43 
Użytkownik

No i po walce.
Amor zregenerowany w firmie spod Wrocławia i założony. Puki co układ zachowuje się jak dawniej czyli wszystko działa. Jedyny problem wynikł z tej ukręconej śruby sworznia oraz z pękniętej wtyczki przy amorze. Wtyczkę skleiłem jakimś dwuskładnikowym mazidłem i miejsce sklejenia zabezpieczyłem termokurczem. Mam nadzieję, że będzie trzymać.

pozdrawiam walczących z zawieszeniem i oby takich awarii jak najmniej było..

Andrzej

Strefa czasowa: UTC + 1