Cześć,
Poprzedni właściciel auta miał założone letnie opony 215/65 r16. Były łyse wiec od razu wymieniłem na zimowe opony 205/55 r16. Po wymianie odczułem ogromną różnice w komforcie jazdy (amortyzacji).
Zależy mi najbardziej na komforcie jazdy (amortyzacji), dlatego kupiłem Uniroyale rainexpert 3 215/65 r16. Ale po wizycie w wulkanizacji odradzili mi zakładania ich pod tytułem (będą ocierać).
Mam seryjne zawieszenie w dobrym stanie, niedawno sprawdzałem na diagnostyce.
Pytanie...
1. Czy te opony można spokojnie założyć czy faktycznie np. będą ocierać? (stare w tym rozmiarze nie wiem czy ocierały, bo od razu je zmieniłem i wyrzuciłem)
2. Czy mogą być jakieś konsekwencje prawne wyciągnięte w razie np. wypadku? (nie z mojej winy, ale przez nie taki rozmiar mogą powiedzieć, że ja byłem winowajcą)
3. Jeśli już będę musiał wymienić te opony na rozmiar 205/55 r16. To, jakie opony najlepiej wybrać? (najbardziej zależy mi na komforcie (amortyzacji), ale również na zakrętach, przyczepności) Znalazłem na oponeo Dunlop SP Sport Bluresponse kat. A i B. Mogę wydać do powiedzmy 300zł za oponę.
Ps. Napisałem pilne, bo mam w razie czego jeszcze tylko 7 dni do zwrotu na oponeo.
|