.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 07.lut.2025 13:42:35

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 45 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Audi S8 D3 - klocki do tarcz ceramicznych
PostNapisane: 07.lut.2013 09:02:11 
Użytkownik

Głównie do użyt. codziennego. Na tor raczej nie pojadę. W internecie wyczytałem że tarcze jak nie ulegną zniszczeniu to podobno wytrzymują nawet 300 000 km a co ile wymieniacie klocki?

PostNapisane: 07.lut.2013 23:37:20 
Użytkownik

z mojego doświadczenia moge powiedziec ze:
w zyciu nie bylem na torze i nie bede tym autem, ale przy masie 2 tony i dynamicznej jezdzie kreta droga to sprawdzaja sie swietnie. Dla porownania w bmw 535d na 5km kretej trasy potrafilem tak spalic hamulce ze kierownica sie jeszcze trzesla przez 10min az tarcze sie nie ochlodzily. Tutaj sie nie zdazylo.

Najciekawiej jest na autostradzie i np w deszczu, jezeli przez jakis czas nie bylo hamowane to faktycznie przez chwile po wcisnieciu hamulca auto leci dalej, ale jak juz zalapie to odrabia stracony czas. Teoretycznie jadac szybko i bedac zaraz za kims istnieje szansa ze nie zaskocza na czas ;)

co do zuzycia tarcz tez slyszalem ze 300k wytrzymuja, u mnie przy 100k nie widac zadnego zuzycia. Klocki koncze po kims, wiec tez nie wiem ile wytrzymuja.

A wracajac do tematu tego posta to dotarly klocki na przod i tyl razem z czujnikami. Oryginaly i nowe. Calosc wyszla 2550zl
Wiec odpowiedzcie sobie sami czy oplacalo sie pytac i szukac czy zaplacic 5k w Polsce.

PostNapisane: 11.sie.2014 16:03:44 
Użytkownik

Witam,

sam jestem posiadaczem audi s8 na ceramice. Auto nabyłem w 2008 roku z przebiegiem 30000 tys km. Dziś mam prawie 160 tys km. Nie miałem nigdy problemów z hamulcami. Ale nie jestem katem i większość czasu jeżdżę po mieście. Przez te wszystkie lata, wymieniałem klocki o ile dobrze pamiętam 3 razy przód i 3 razy tył. Jedyny minus, to jak pada deszcz, efektywność mocno spada i lubią piszczeć. Jak znajomy oglądał tarcze i usłyszał że są od nowości i mają prawie 160 tys km, to był w szoku. Ja osobiści polecam.

p.s

jeśli to nie tajemnica, to poproszę o kontakt skąd można nabyć klocki w tak dobrej cenie.

PostNapisane: 09.wrz.2014 09:32:50 
Użytkownik

Auto: RS6 Avant C5 MTM
NO ceramika do tanich jeszcze nie należy

z tarczami to jest jeszcze inna bajka o której tu nikt nie pisze żywotność może i mają kosmiczną ale niestety mają też skłonność do wyszczerbiania się co generuje konieczność wymiany czego niema w stalówkach, także też mają swoje wady oprócz ceny.

Z punktu widzenia użytkowego to zdecydowanie lepiej do mocnych bestii wybierać zwykłe hamulce i pakować klocki EBC, naprawdę 900*C dostać to już mamy czerwoną tarcze a klocki nadal są skuteczne.
Mi osobiście jeszcze nie udało się doprowadzić klocków EBC do palenia a próbowałem dość usilnie w RS6.
To w sumie chyba porada do przyszłych posiadaczy bo obecni z ceramiką nic nie zrobią trzeba płacić.

Opel Zafira 1,8 16V + LPG 2011->jest
Triumph Rocket III Roadster blue haze + tuning 2011->jest
Audi RS6 Avant Black Edition (C5) 2013->jest
Dodge RAM van 2001 3,9L + LPG 2014->jest
----------------------------------------------------------------
Obrazek Obrazek

PostNapisane: 09.sty.2015 00:07:27 
Użytkownik

Auto: A4 B6, A4 B5 Avant, Cabriolet
Esperak napisał(a):
NO ceramika do tanich jeszcze nie należy

z tarczami to jest jeszcze inna bajka o której tu nikt nie pisze żywotność może i mają kosmiczną ale niestety mają też skłonność do wyszczerbiania się co generuje konieczność wymiany czego niema w stalówkach, także też mają swoje wady oprócz ceny...

Gdzieś czytałem że teoretycznie tarcze ceramiczne wytrzymują nawet dystans ~300 000 km. Te wyszczerbianie to nie jedyny mankament. Piszczenie jest dość irytujące gdy jedziemy po mieście. Minusem jest też pył z klocków który wżera się w lakier alufelg.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 45 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3

Strefa czasowa: UTC + 1