Stamlej napisał(a):
Tutaj trzeba zadać sobie pytranie czy zmiana objętości prowadzi do liniowej zmiany ciśnienia. Jeżeli tak to moja hipoteza rzeczywiście ma dużą dziurę. Szukałem odpowiedzi na to pytanie ale moja ciamnota/głupota/braki w edukacji nie pozwoliły mi zuyskać jednoznacznej odpowiedzi. Musi ktoś się wypowiedzieć w tej kwestkii czt np. podwójna zmiana objętości tej samej ilości moli gazu prowadzi do podwójnej zmiany ciśnienia.
Pozatym musimy pamiętać że akumulator nie jest pusty w momencie dopompowywania! Nie może on mieć niższego ciśnienia niż to które panowało w listwie w momencie załączenia kompresora. Ponieważ gdy akumlator jest szczelny jedyną drogą ucieczki ciśnienia jest zawór. Pozatym kompresor nie musiałby się załączać (pomijam dziwne stany kiedy kompresor załącza się np. przy 8 barach) ponieważ ciśnienie w momencie otwarcia zaworu "reservoir valve" powodowało by wzrost ciśnienia w listwie. Jeżeli było by inczaczej zmieniało by się ono skokowo powodująć dziwne zapisy w logach co napewno możnabyło by wychwycić.
Cały ten wywód po to aby uwidocznić fakt że ciśnienie w akumlatorze jakieś jest (np. rzędu 3 bary)
Czyli gdy kompresor pompowałby do 16 barów i gdy zawór otwierałby się to nie następowała by zmiana objętości w stylu tu jest 5dm3 pod ciśnieniem 16barów a tu 100dm3 z ciśniniem atmosferycznym i następuje wyrównanie.
Byl kiedys taki gosc o nazwisku Clapeyron ( wspomniany juz w tym watku), ktory wymysli rownanie stanu gazu (moze tez mial pneumatyczne zawieszenie???):
PV=nRT
gdzie:
P - ciśnienie,
V - objętość,
n - liczba moli gazu (będąca miarą liczby cząsteczek (ilości) rozważanego gazu),
T - temperatura (bezwzględna), T [K] = t [°C] + 273,15
R - uniwersalna stała gazowa: R=NAk, gdzie: NA - stała Avogadra (liczba Avogadra), k - stała Boltzmanna, R=8,314 J/(mol*K).
Operujac powyzszym rownaniem i zakladajac ze mamy dwa zbirniki (w naszym przypadku zbiornik cisnienia oraz uklad) o znanych cisnieniach P1 i P2 oraz objetosciach V1 i V2 mozemy wyliczyc cisnienie po ich polaczeniu przy zalozeniu ze nie ma wymiany ciepla z otoczeniem (nasz przypadek). Czyli banalne zadanie z fizyki (8 klasa podstawowki)
PV=nRT
Zalozenia
V3=V1+V2
n3=n1+n2
Dane: P1, P2, V1, V2,
Szukane P3
Czyli
V3=V1+V2
n3RT/P3= n1RT/P1+ n2RT/P2
P3=n3RT/( n1RT/P1+ n2RT/P2)
P3= (n1+n2)RT/( n1RT/P1+ n2RT/P2)
P3=(P1V1+P2V2)/(V1+V2)
Podstawiajac nasze dane:
P1=16bar ( cisnienie w ukladzie)
V1= 0.5 dm3 (jezeli nie mniej bo ta objetosc to osuszacz + przewod fi1.5mm dlugosci 30cm+ zawor) objetosc ukladu
P2= 3 lub 8 bar ( cisnienie poczatkowe w zbiorniku)
V2= 6.5dm3 (objetosc zbiornika wg Audi)
Wychodzi ze cisnienie z naszym zbiorniku wg hipotezy zaproponowanej przez Stamlej'a wyniesie odpowiednio:
Przypadek 1:
w ukladzie 16 bar, w zbiorniku 3bar
cisnienie wzbiorniku wzrosnie do 3.92Bar
Przypadek 2:
w ukladzie 16 bar w zbiorniku 8bar
cisnienie wzbiorniku wzrosnie do 8.57Bar
Wg powyzszysz obliczen teoria Stamlej'a nie ma wiekszego sensu..., ale szukajmy dalej. Jak mi sie uda to w weekend podlacza manometr do zbiornika i zobacze co sie dzieje.
Czaly czas pozostaje pytanie zasadnicze . Kryterium startu pompy??????
Lotus: Piszesz rzeczy oczywiste dla kazdego, kto chociaz troche zglebil zawias pneumatyczny Allroad'a, ale NIC NIE WNOSZACE do tej dyskusji ...
Pozdro
Shandor