.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 03.lut.2025 19:31:57

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: [S8 D2] zaciski - bardzo głośne skrzypienie
PostNapisane: 19.cze.2010 08:09:24 
Użytkownik

Witam i mam jeszcze taki problem z zaciskami z przodu. Są to zaciski brembo takie duże czarne i problem jest taki że podczas zatrzymania auta jak i zwolnienia hamulca słychać takie mocne skrzypienie jak się tłoczki zwalniają. Nawet jak auto stoi w miejscu na zapalonym silniku i naciskam na hamulec to tak samo skrzypi i to ewidentnie od zacisków. Miałem nie raz sciągane klocki i tarcze i coś tam smarowali i czyścili ale nic to nie dawało objaw taki sam. Tutaj najprawdopodobniej leży problem w samym zacisku czyli tłoczki muszą wydawać taki dźwięk bo słychać je podczas naciskania i puszczania hamulca.
I moje pytanie co idzie z tym zrobić przymierzam się do zakupu tych wszystkich gumek, uszczelek co idą na tłoczki i do zacisku (tylko w oryginale występują) czy to może powodować takie skrzypienie może już sa wyeksploatowane i dlatego takie objawy czy może być to coś innego.
Jest to bardzo denerwujące każde zatrzymanie czy puszczenie hamulca tak się objawia, tak jak pisałem na postoju jak naciskam to tak samo skrzypi im wciskam pedał hamulca bardziej tym więcej skrzypi.

może ktoś ma jakies lekarstwo na to bo ręce opadają rozbierać te zaciski do zera czy to nic nie da.

pozdrawiam

Strefa czasowa: UTC + 1