.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 03.lut.2025 05:49:53

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: [C5 A6] Jak wymienić płyn hamulcowy.
PostNapisane: 21.wrz.2010 12:42:04 
Użytkownik

Witam. Przmierzam sie do wymianny płyny hamulcowego bo auto mam juz 2,5 roku a nie wiem kiedy wcześniej był płyn wymieniany.
Czy jestem w stanie samemu to zrobić bez zapowietrzania układu.
Mam mała sprężarkę i myślałem żeby nią wtłoczyć nowy płyn ale nie wiem jak podpiąć się do zbiorniczka, myślałem żeby z drugiego karka zrobić podpięcie pod sprężarkę.
Czy ktoś mogłby mi podać krok po kroku jak to zrobić żeby nie namieszać w układzie hamulcowym i na co trzeba szczegolnie uwazać.

VW GOLf 1.9tdi AJM 115 00rok Było
A2 1.4tdi AMF jest
A6 C6 3.0tdi CDYA 239 2008 AVANT Jest i Quattro : )

Tytuł:
PostNapisane: 23.wrz.2010 09:36:14 
Użytkownik

Najprostsza z możliwych metod to "samociek". Spuszczasz przez dowolny odpowietrznik tak, aby uwidoczniło się dno zbiorniczka - na odpowietrznik nałóż wężyk przeźroczysty i zanurz koniec w płynie. Zakręcasz odpowietrznik, zalewasz nowym pod korek i kolejno kołami spuszczasz do momentu aż poleci czysty płyn (100-150 ml na koło) sukcesywnie uzupełniając poziom w zbiorniczku. Cały czas pedału hamulca NIE DOTYKASZ. I po bólu. NIE MA mowy o jakimkolwiek zapowietrzeniu, bo niby jak? Pozdrawiam(testowane). Możesz wymusić ciśnienie w układzie od strony zbiorniczka, potrzebujesz korek, króciec do korka , wężyk i spryskiwacz ogrodowy z pompką(sprężarka da za duże ciśnienie) - jak to zrobić znajdziesz w necie.

Tytuł:
PostNapisane: 23.wrz.2010 15:39:47 
Użytkownik

makaon napisał(a):
Najprostsza z możliwych metod to "samociek". Spuszczasz przez dowolny odpowietrznik tak, aby uwidoczniło się dno zbiorniczka - na odpowietrznik nałóż wężyk przeźroczysty i zanurz koniec w płynie. Zakręcasz odpowietrznik, zalewasz nowym pod korek i kolejno kołami spuszczasz do momentu aż poleci czysty płyn (100-150 ml na koło) sukcesywnie uzupełniając poziom w zbiorniczku. Cały czas pedału hamulca NIE DOTYKASZ. I po bólu. NIE MA mowy o jakimkolwiek zapowietrzeniu, bo niby jak? Pozdrawiam(testowane). Możesz wymusić ciśnienie w układzie od strony zbiorniczka, potrzebujesz korek, króciec do korka , wężyk i spryskiwacz ogrodowy z pompką(sprężarka da za duże ciśnienie) - jak to zrobić znajdziesz w necie.

Włożenie weżyka do płynu ma zapobiec zapowietrzeniu ??
Jaka jest kolejność kół przy tej operacji??
Co do ciśnienia spreżarki to mam reduktor i można ustawić na np 1 bar.

A2 1.4tdi AMF jest

Tytuł:
PostNapisane: 23.wrz.2010 16:00:35 
Użytkownik

Auto: Łosiem 4.2V8
Krysti napisał(a):
Jaka jest kolejność kół przy tej operacji??

Najprościej mówiąc: od najdalszego koła do najbliższego względem zbiorniczka płynu hamulcowego.

Np. u mnie zbiorniczek płynu jest na podszybiu po stronie kierowcy czyli odpowietrzam koła w kolejności: PT, LT, PP, LP ;)

FOSS motorsport
Obrazek

Tytuł:
PostNapisane: 24.wrz.2010 17:40:31 
Użytkownik

Włożenie wężyka nie zapobiegnie zapowietrzeniu, gdyż nie używasz pompy hamulcowej więc nie może się zapowietrzyć - płyn grawitacyjnie(samociekiem) wycieka i nie wpuści powietrza. W czasie klasycznego(pompuj-trzymaj) odpowietrzania oczywiście zapowietrzy się w czasie puszczenia pedału, bo płyn cofając się chce zassać powietrze - po to krzyczymy"trzymaj" aby temu zapobiec. Powtarzam, przy samocieku nie zapowietrzy się, kolejność kół CAŁKOWICIE obojętna, ważne aby płyn ze zbiornika nie uciekł trzeba uzupełniać.

Tytuł:
PostNapisane: 28.wrz.2010 21:34:14 
Użytkownik

makaon napisał(a):
Włożenie wężyka nie zapobiegnie zapowietrzeniu, gdyż nie używasz pompy hamulcowej więc nie może się zapowietrzyć - płyn grawitacyjnie(samociekiem) wycieka i nie wpuści powietrza. W czasie klasycznego(pompuj-trzymaj) odpowietrzania oczywiście zapowietrzy się w czasie puszczenia pedału, bo płyn cofając się chce zassać powietrze - po to krzyczymy"trzymaj" aby temu zapobiec. Powtarzam, przy samocieku nie zapowietrzy się, kolejność kół CAŁKOWICIE obojętna, ważne aby płyn ze zbiornika nie uciekł trzeba uzupełniać.

Oki dzieki za pomoc. Przy zmianie kół na zimowe zabiorę się za to.
Spróbuję jeszcze coś pokombinować z wtłoczeniem płynu przy 1 bar.

A2 1.4tdi AMF jest

Tytuł: wymiana płynu
PostNapisane: 02.cze.2011 17:54:19 
Użytkownik

kiedyś jeszcze w epoce małego fiata mechanik raz do roku odciągał płyn ze zbiorniczka i dolewał swiezy. przy wymianie klocków ulewał odrobine (50g) płyny z tłoczków przy kole (ew. woda). w prawdzie nigdy nie był swieży :) , ale tez i nie stary

do dzis tak robie

Strefa czasowa: UTC + 1