A6 c4 AEL 2.5 pompa hamulcowa Lucas.
Wczoraj wracam z pracy, a tu nagle pedał hamulca wpada w podłogę. Przy pomocy ręcznego jakoś dotarłem pod garaż. Dziś rezanko, po dokładnym obejrzeniu wycieku nie ma, płyn w zbiorniczku na maxa. Telefon do Marcin Emcior Młody, aby potwierdził moje przypuszczenia. Pompa hamulcowa do wymiany, sobota popołudniu ciężko znaleźć.
Nabyłem zestaw naprawczy pompy hamulcowej o nr D1611.
Pompa hamulcowa na stole, czuć iż trzpień nie trzyma ciśnienia. Wymieniłem gumki na 2 sekcji. Lecz brak dostępu do 1 sekcji. Pompa wygląda na nierozbieralną, chwila namysłu. Rozwiercam pompę od dołu w fabrycznym miejscu, brak dostępu, jeden odlew aluminium (mała dziurka 4 zdjęcie). Udało się, wychodzi trzpień mocujący 2 fragment 1 sekcji (ostatnia fotka, w środku pomiędzy dziurkami). Wymiana gumek na tym elemencie. Składam wszystko do kupy jak było. W miejscu wywierconego otworu, (wcześniej nagwintowałem go na śrubę 6-tkę), wkręciłem śrubkę. Teraz już moja pompa jest rozbieralna bez większego problemu.
Pompa na auto + dokładne odpowietrzenie, hamulce brzytwy. Koszt naprawy 20zł. Podobno cała pompa ~700 zł, u mnie typ lucas. Taką informację dostałem w Auto Zatoce.
Auto dalej lata, do następnej awarii.