.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 31.sty.2025 01:02:00

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: Audi a4 b5 Za wysoko stoi. Co z tym zrobić?
PostNapisane: 31.mar.2013 11:48:19 
Użytkownik

Auto: Audi a4
Witam, jestem nowy na forum i dopiero się z nim oswajam więc sorry jeśli mój problem już się powtarzał. Otóż od roku jestem właścicielem audi a4 b5 avant. Kupiłem ją na sportowych amortyzatorach -40 i auto było jak dla mnie za niskie, często przycierałem michą o asfalt. Wymieniłem amortyzatory i sprężyny i po wymianie stwierdzam że auto stoi strasznie wysoko. Najgorzej wygląda przód który stoi wyżej niż tył :/ .Do tego auto strasznie buja na nierównej drodze. Co zrobić ażeby obniżyć trochę auto, ale nie tak drastycznie jak typowe sportowe zawieszenie? Coś pośredniego między normalnym zawieszeniem a sportowym? Jest coś takiego? Czy może wystarczy wymienić tylko sprężyny? jesli tak to na jakie?

niżej zdjęcie auta na obecnym zawieszeniu
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/5e7 ... 962d5.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/352 ... 74ca1.html

Tytuł: Re: Audi a4 b5 Za wysoko stoi. Co z tym zrobić?
PostNapisane: 31.mar.2013 15:30:01 
Użytkownik

Auto: A6C5 Avant 1.8T
Nie piszesz kolego jaki masz silnik w Avancie.Jeżeli masz A4 z silnikiem benzynowym może zdarzyło się że zamontowałeś sprężyny z diesla.są one grubsze i twardsze.auto będzie stało wyżej i nie będzie się nim komfortowo podróżowało.
Ja w A4 B5 sedan którą śmiga moja żona zamontowałem zawieszenie HR (sprężyny czerwone) obniżające -30
Auto pozostało komfortowe a zarazem na felgach 16 cali z profilem 50 super się prowadzi.

Fiat 126 p 89r FL
Obecnie Audi TT 8N 1999

PostNapisane: 31.mar.2013 17:29:22 
Użytkownik

Auto: Audi a4
no właśnie chodzi o to że mam silnik 1.9 tdi. miałem typowo sportowe zawieszenie i zbyt często przycierałem miską. Słyszałem o czymś takim jak zawieszenie 1be, podobno niższy originał. I teraz nie wiem czy poszukać samych sprężyn i założyć je na te amory które mam w aucie, czy szukać amortyzatorów ze sprężynami? takie rozwiązanie zda egzamin?

PostNapisane: 31.mar.2013 18:19:04 
Użytkownik

sprężyny są takie same jeśli chodzi i silniki 1.6, 1.8, 1.8T i 1.9 TDI... róznica występuje w V6 benz i 2.5 TDI, oraz quattro oczywiście, myślę, że sprężyny z tyłu masz od sedana, mają inna klasę wagową dlatego siedzi niżej. Opcjonalnie w A4 było montowane zawieszenie 1BE i 1BV obniżające auto o 20 mm.

Strefa czasowa: UTC + 1