.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 14.maja.2025 15:26:23

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: [all] Wyprostowane felgi alu? Czy nabity w butelkę?
PostNapisane: 25.cze.2012 14:17:42 
Użytkownik

Moja historia :)
Zacznę od konkretów. Czy do prostowanie felg alu, trzeba pozdejmować wszystkie odważniki zanim się felgę założy na maszynę do prostowania? Bo moje miały ich dosyć dużo - bo mam dosyć stare opony, ale ok nie maja wybuleń wybrzuszeń itp itd. Pan u którego prostowałem zdjął oponę i odważników w ogóle nie ruszył. Później po prostowaniu coś tam ujął coś tam dodał i miało być ok według niego i jego maszyny do wyważania. ja zadowolony że już wszytko ok, odjeżdżam z 2km i pierwsze rozpędzenie poza zabudowaniami i drga niemiłosiernie tak sam zero poprawy. Zaczyna się już przy 90km/h ... tak wiec telefon że zero poprawy i wracam do zakładu. Pan stwierdził ze sam się przejdzie bo uważa że wyprostował ok. Stwierdził to samo co ja. wiec wróciliśmy i się okazało że felgi marki CMS maja inny otwór na piastę większy o 3mm od ori piasty w E46... Wiec powiedział że tego nie zważył i że jak kupie sobie pierścienie zwężające to będzie wszystko ok.Koła zdjęliśmy i przełożyliśmy na zimówki. Kupiłem pierścienie w pewnym zakładzie i kazałem od razu koła przełożyć. Panowie jak zobaczyli felgi to powiedzieli, że nie są wyważone, że tak się odważników nie zakłada ( że to tak jak by umyć samochód a szyby zostawić brudne). Stwierdziłem że chcą jeszcze zarobić na mnie i nie kazałem ich powtórnie wyważać.

Przejeździłem z 2 tygodnie w mieście i wydawało mi się wszystko ok ( jeździłem do prędkości max 70km/h). Dziś zrobiłem długą trasę i natrafił się prosty długi szeroki odcinek drogi, gładki jak blat stołu. Wiec myślę spróbuje i tu patrzę 110km i lekkie wibracje kiery na prawo i lewo i jak by tyłem auta telepało, to ja gaz dalej chwilka ciszy i od 140km/h telepanie niepowiększone ,a przy 160km/h to już prawie nawigacja z szyby odpada... Co prawda po założeniu tych pierścienie wydaje mi się z siłą telepania jest zmniejszona o co najmniej 2/3 ..... ale jak by mi było teraz jechać autostrada to pewnie nie wiem czyu to by było komfortowe i bezpieczne?

Przypomnę prostowane były 3 z 4 felg, jedna byłą podobno leciutko i nie trzeba według tego Pana prostować i założył tam 30g i miało być ok. - koło to powędrowało na tylną oś.

Zawieszanie wszystko ok - na zimówkach nic nie telepie.

Co teraz zrobić, przejechać się kazać mu na mój koszt naprostować ta czwarta i jak okaże się że zero poprawy to wołać poprawkę na wszystkie koła lub jak nie umie to kazać zwrócić wszystkie koszta? Czy może, jechać do innego zakładu, i przyjechać na jelenia i udać że nie wiadomo czemu telepie i zobaczyć co oni powiedzą? Jak myślicie czy to jakaś fuszerka a nie prostowanie?

Tytuł: Re: [all] Wyprostowane felgi alu? Czy nabity w butelkę?
PostNapisane: 26.cze.2012 10:30:00 
Klubowicz

gosc nabil Cie w butelke, watpie abys odzyskal kase. Imo nigdy nie doklada sie odwaznikow, tylko kola od nowa trzeba wywazyc uzywajac 1 odwaznika z kazdej strony. Partacze zaladaja rowniez kilka odwaznikow np. oddalonych od siebie, co tez jest bledem.
Na Twoim mijescu przy 3 skrzywionych felgach szukalbym nowych. Jechac wolac szefa i narobic boruty. A jak Ci powie, ze felgi byly za mocno pokrzywione to zapytaj sie po co sie zabierali za robote jak nie dalo sie tego zrobic. Twoj blad bo powinienes po odebraniu odrazu walczyc o swoje.

Audi A6c4 Ael Avant Quattro ECO Power by' To JA !
Audi 100 C4 red
Audi A3 1.9 8L
Obrazek

PostNapisane: 26.cze.2012 20:47:11 
Użytkownik

Dziś dzwoniłem i 2 lipca będą oglądać i radzić co tu zrobić :) Nie miałem jak od razu walczyć o swoje, bo wróciłem z naprostowanymi felgami w bagażniku, bo jak wyczytałeś brakowało pierścienie centrujące, a później toczyłem się po mieście i nie czułem tego dopiero pewna obwodnica pokazał ze coś jest nie tak. Zobaczymy co będzie po 2 lipca :)

PostNapisane: 26.cze.2012 21:13:32 
Użytkownik

Auto: Audi A6C7 2.0TDI S-Tronic
Już gdzieś to czytałem???
Czyżby na forum Passata?

PostNapisane: 02.lip.2012 18:37:09 
Użytkownik

Felgi na maszynie proste, i wyważone.... chyba znalazłem problem. Opony też nie skaczą, bardzo ładnie się kręcą.
Kupiłem plastikowe 76mm na 72.6mm i są troszkę za małe i felga ma lekki luz na piaście i występuje u mnie bicie. Co prawda dużo mniejsza niż przy braku pierścienie. Teraz się zastanawiam nad kupnem droższych tylko czy aluminiowe czy stalowe? http://allegro.pl/pierscienie-centrujac ... 38169.html czy http://allegro.pl/aluminiowe-pierscieni ... 38177.html ??? Nie wiem jaki kupić. Wiecie może jaki jest szerokość otworu na piastę w feldze marki CMS do BMW 5x120?

PostNapisane: 04.lip.2013 09:11:34 
Użytkownik

Auto: c3,c4,c5,c5
Nie wiem w jakim stopniu wyprostował Ci te felgi ale wiem na 1000% ze w kwestii pierscieni centrujących nie ma takiej opcji ze są "sporo" mniej luźne. Powinny wchodzić z lekkim oporem i zero luzu poprzecznego Inna sprawa ze może felgi mają roztaczane otwory do innego samochodu i zrobiono to niedokładnie i wtedy zakładanie pierścionków nic nie da To prawda co napisał Kliku tak powinno się robić Ale swoją drogą jak się założy felgę z odważnikami i np trzeba odjąć 10g z już przyklejnego paska to po prostu można go oderwać Inna sprawa że doklejanie do juz istniejących pasków następnych często po przeciwnej stronie to już po prostu dyletanctwo i obciach

Strefa czasowa: UTC + 1