.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 23.sty.2025 08:05:44

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: [A6 C4] Zaciski tył - każdy inny (lewa/prawa)
PostNapisane: 02.lip.2014 19:59:35 
Użytkownik

Witam.
Jako, że ostatnio zaczął mi 'łapać' (a raczej przestał poprawnie odbijać) prawy tylny zacisk (dźwignia ręcznego lekko idzie do góry) postanowiłem odwiedzić serwis. Okazuje się, że z prawej strony mam założony zacisk od nie wiadomo czego (passat?).
Problem jest taki, że linka od ręcznego na tym zacisku jest bardziej naciągnięta (odległość + załamanie), a poza tym pancerz linki ociera (chyba) o amortyzaror lub sprężynę.

Wrzucam fotki:
LEWA < --------------------------> PRAWA
Obrazek Obrazek

Wie ktoś może z jakiego auta taki zacisk? Co do wymiany na dedykowany... mam drobny mętlik, na alledrogo ciężko mi jednoznacznie stwierdzić który się nadaje. Chyba są jakieś różnice w wersjach silnikowych...

Mogę się mylić ale ten z prawej wygląda jak: http://archiwum.allegro.pl/oferta/zacis ... 83981.html - sprzedawca wystawił jako zacisk do A6 C4 :|

Te są chyba od 100 C4?
http://allegro.pl/audi-c3-c4-zaciski-ha ... 68842.html

PS. Czy ten z lewej nie powinien mieć sprężyny odciągającej?
PS2. Może ktoś sprzedaje ?

Tytuł: Re: [A6 C4] Zaciski tył - każdy inny (lewa/prawa)
PostNapisane: 02.lip.2014 23:15:10 
Użytkownik

Auto: Audi 100 C3 2.2 10V Turbo
Ten po lewej jest lepszy (mimo iż może do twojej nie został zamontowany oryginalnie)... ...z tego względu, że nie zaciera się w środku... Różne zaciski są montowane do naszych Audi'nach z tamtego okresu ;) ; spróbuj dorwać z tym patentem równoległym do tłoczka niż prostopadłym i oszczędzisz sobie wszelkich kłopotów na przyszłość, choć czasem może linka nie pasować tak jak w ori...
P.S. Ja bym jeździł tak jak jest, jeżeli wszystko (ręczny) działa, a jeżeli padnie ten po prawej to dokupić jeden taki co po lewej i po problemie...
Pozdrawiam

Tytuł: Re: [A6 C4] Zaciski tył - każdy inny (lewa/prawa)
PostNapisane: 03.lip.2014 07:11:17 
Użytkownik

Po lewej oczywiście, że lepszy bo do niego nic nie mam. A problem już jest, bo pancerz linki ociera o zawieszenie - poza tym nie wiem czy po kilku zaciągnięciach ręcznego znowu nie zacznie przyblokowywać koła. Linka już jest popuszczona na tyle, na ile pozwala regulacja.
A jeśli masz na myśli linkę wychodzącą równolegle z tłoczkiem to moim zdaniem to jest patent z quattro, gdzie linka idzie wzdłuż półosi napędowej. A skoro tak to w przypadku braku quattro linka na sporym odcinku nie będzie zamocowana (bo do czego) - pomijając fakt, że na zamontowanie może być potrzebna jeszcze większa długość.

Strefa czasowa: UTC + 1