.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 26.lis.2024 18:25:46

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: [80 b3] Dziwne tarcie w tylnym kole.
PostNapisane: 29.paź.2006 21:51:34 
Użytkownik

Auto: Audi A3 8P 2.0 FSI
Witajcie!
Od pewnego czasu pojawiło mi się dziwne tarcie w prawym tylnym kole podczs hamowania.Najpierw myślałem,że to szczęki trą o bęben,ale po zdemontowaniu bębna okazało się,że wszystko jest jak najlepszym porządku.Nie było śladów tarcia .Oczyściłem,nasmarowałem co trzeba,sprawdziłem stan sprężyn i okładzin,cylinderka i wszystko było OK.Kredą przetarłem okładziny cierne i boki szczęk hamulcowych,założyłem bęben hamulcowy,obruciłem nim kilka razy i po zdemontowaniu niczego nie stwierdziłem coby wywoływało owe tarcie charakteryzujące się jakby matalicznym szumem podczas hamowania.Ponadto zaznaczam,że koło obraca się luźno.Zapomniałem dodać,że podczas pierwszgo demontażu bębna stwierdziłem,że cylinderek hamulcowy był zapieczony,ale udało się go "rozruszać".Zaznaczam,że okładziny są w dobrym stanie a bęben nie ma wżerów.Temat dla doświadczonych być może jest banalny,ale ja nie wiem czy coś należy wymienić i czy można z tym dalej jeździć.Hamulce są dobre.
Wdzięczny za odpowiedź,serdecznie wszystkich pozdrawiam.

Tytuł:
PostNapisane: 30.paź.2006 07:21:21 
Użytkownik

ja bym zwrócił uwagę na sprężynki ale najpewniej tłoczek jest zatarty i nie odbija

Tytuł:
PostNapisane: 30.paź.2006 19:26:30 
Użytkownik

Właśnie w chwili obecnej "boli" mnie to samo. Ok 2 miesiące temu kazałem wymienić mechanikowi łożysko w prawym tyle, jak rozkręcił to mówił, że nie podoba mu się cylinderek (dałem ciała bo to koszt 23zł), olałem sprawę i kazałem skręcać - mówił że za jakiś czas może dojść do czegoś takiego... teraz muszę znów odstawić wóz do niego i jak coś znajdzie to nie świrować... idzie zima - dobre chebelki to podstawa.

Tytuł:
PostNapisane: 30.paź.2006 20:29:53 
Użytkownik

Witam. Mialem takie objawy. Wymieniłem okładziny, cylinderki i linki od chamulca recznego. Dodatkowo na bebnie zeszlifowalem rant powstaly z rdzy. Acha i jeszcze trzeba wyrownac te powierzchbie po których maja sie sowbodnie przemieszczac okladziny i je przesmarowac (te punkty nie mylic z okladzinami:)). Objawy minely jak reka odjal.

Tytuł: [B3,1,6 PP 91] Dziwne tarcie w tylnym kole.
PostNapisane: 31.paź.2006 21:08:04 
Użytkownik

Auto: Audi A3 8P 2.0 FSI
Witajcie!
Dziękuję wszystkim za rady.Na razie jeżdżę z tym szumem w kole podczas hamowania.Ciekwi mnię tylko jakie mogą być dalsze objawy tego stanu.Jeśli chodzi o hamulce to nie zauważyłem pogorszenia skuteczności hamowania.Inna sprawa,że jeżdżę stosownie do mojego wieku a więc statecznie,w każdym bądź razie bez szaleństw.
Miło mi było,że porady udzielił m.in. mój ziomek z rodzinnych pieleszy tj. z Ostrowa Wlkp.Mieszkałem na ul.Kolejowej i chodziłem do SP im.Estkowskiego.To jednak zupełnie inny temat,proszę mi wybaczyć mój sentyment do rodzinnego miasta.Serdecznie dziękuję i pozdrawiam.

Tytuł:
PostNapisane: 19.lis.2006 17:15:14 
mam to samo z tym hamowaniem hamulce są sprawne chociarz nie wiem jak było wcześniej, mam audi 80 1.6 rocznik 91 benzyna silnik serii pp sprowadzony z niemiec 1 listopada 2006, nie mogę narzekać chociarz powoli mnie zaczyna wkurzać, pierwsze co siadło to stacyjka wkład do wymiany niedawno troszke wilgoci dostał i musi być codziennie przynajmniej raz odpalany hehe niestety nie mam garażu śpi pod chmurką hehe i dodaje właśnie ten szum podczas chamowania od czasu do czasu tylko, tyle jak coś piszcie.

Strefa czasowa: UTC + 1