.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 03.lut.2025 15:07:53

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: [A6 C5 98 2,5tdi] cos zgrzyta i trzeszczy przy hamowaniu.
PostNapisane: 09.kwi.2008 23:05:49 
Użytkownik

Mam problem nie dość ze mi coś przy lekkim hamowaniu bije (myślałem że tarcze) to jeszcze byłem na stacji diagnostycznej i nic w zawieszeniu mi nie znaleźli ale sami się przyznali że w tych autach ciężko znaleźć jakieś minimalne luzy, dopiero jak duże to widać.

No więc problem jest taki że, jak wolno hamuję np pod górkę i ma się już ku całkowitemu zatrzymaniu to słyszę takie skrzypienia z przodu, jakby kopyta były luźne, jak na tej górce troszkę popuszczam pedał hamulca ale nie tak że auto zjeżdża tylko delikatnie luzuję to znowu trzaski i piski jak otwieranie starej szafy.
No i przy hamowaniu na prostym to autko tak jakby w ostatniej fazie zatrzymania minimalnie się cofa i znowu delikatne skrzypienie.
Tak sobie myślę zę to może być faktycznie jakiś luz w zawieszeniu na gumach i może to być przyczyna tego bicia.
Ale ten dźwięk i to niepłynne zatrzymywanie się jest denerwujące.
na co obstawiacie??
jeżeli źle to opisałem to będę musiał nagrać filmik z dźwiękiem i pokazać o co mi chodzi:)
mam nadzieję zę ktos mnie zrozumiał i wie co to możę byc :)

Tytuł:
PostNapisane: 10.kwi.2008 09:44:02 
Użytkownik

Mi skrzypiało zawieszenie przy zatrzymywaniu i skręcie na małej prędkości. Okazało się, że to dolne proste wahacze z przodu kończą żywot. Wymieniłem wczoraj obydwa i po problemie.
pozdro

Tytuł:
PostNapisane: 10.kwi.2008 10:05:59 
Użytkownik

mi ogólnie tylko przy delikatnym zatrzymaniu skrzypi i to w ostatniej fazie tylko kiedy autko już prawie stoi, no i to zachowanie się że jeszcze na końcu potrafi tak troszkę szarpną i jakby się do tyłu cofnąć (zabujać)
tez myślałem że to zawieszanie ale na stacji osobiście byłem w kanale i posprawdzaliśmy i nic na szarpakach nie wykazało.
jak sprawdzić konkretnie co jest luźne? jakieś sugestie?
A i co wstawiłeś za wahacze jakiej firmy i w jakiej cenie?

Tytuł:
PostNapisane: 10.kwi.2008 12:47:29 
Użytkownik

Słyszałem to skrzypienie na postoju przy kręceniu kierownicą. Wystraszyłem się, że maglownica siada, ale po wyłączeniu zapłonu dalej to samo. "Na ucho" doszedłem, że to przy wahaczu słychać, a mechanik to potwierdził. Wcześniej kolega mi mówił, że też miał coś takiego i wymieniał końcówkę drążka. U mnie to były wahacze dolne, wymieniłem na nowe FEBI i zapadła cisza w aucie :diabel:

Tytuł:
PostNapisane: 10.kwi.2008 14:36:38 
Użytkownik

mi przy skręcaniu tez piszczało wymieniłem koncówki kierownicze i jest ok. Ale z tym hamowaneim to tak hałasuje jakby całe kopyto było luźne (ale nie jest) i jak już zahamuję pod górkę to cofało sie trochę :/

Strefa czasowa: UTC + 1